Dobré počasí na ruský způsob

Zatímco se Evropa prokousává nečekanými přívaly prvního sněhu, v Moskvě už mají recept, jak se s nepohodlnými závějemi jednou provždy vypořádat. Možná teď vrtíte udiveně hlavou nad tím, co je to za bláhovou představu. Ne tak ale pro moskevského starostu, který rozmarům počasí hodlá zatnout tipec. Jeho plány připomínají doby „poručíme větru dešti“ a vzbudily ohlasy doma i v zahraničí.

Asi jen málokterý Čech nebo Polák, pachtící se v polovině října s odhazováním prvního sněhu, neprohodil na adresu nevyzpytatelného počasí a pomalých technických služeb nějaké to šťavnaté slovo. V Moskvě, kterou si většina Evropanů v představách spojuje právě s kupami sněhu a mrazem, možná na koulovanou budou ještě rádi vzpomínat.

Plán starosty Jurije Lužkova, který se rozhodl milionovou metropoli zbavit sněhových kalamit, je jednoduchý. Šedivá mračna, která ukrývají nepřátelské vločky sněhu, by už letos měla rozhánět letadla.

Nestalo by se tak poprvé. Moskvané se stali svědky podobného kouzlení s počasím už několikrát. Kdo by také chtěl pozorovat májovou vojenskou přehlídku v dešti. Stroje včas rozpráší patřičné chemikálie, mrak se vyprší jinde a město může v klidu sledovat tanky nebo slavit některý ze státních svátků.

Má to však háček. Jde o zdravotní rizika, ale i o množství finančních prostředků, které je potřeba na podobné manévry vynaložit. Můžeme přemýšlet i nad tím, jak velké úspěchy takové metoda v případě sněhu může mít, když ji ještě nikdo nevyzkoušel a vědci nad ní pochybovačně vrtí hlavou.

Moskevská radnice se těmito otázkami netrápí a už vypočítala, kolik peněz z rekordně deficitního rozpočtu může vydat na tuto průlomovou iniciativu. Na jedno však úředníci zapomněli. Na rozdíl od deště, který se zdaleka nepovedlo odvrátit pokaždé, se sníh nevsakuje. Těžko tedy předpokládat, že by se regiony okolo Moskvy, které nemají tolik peněz, dokázaly se sněhovou nadílkou lehce vypořádat.

Od sněhu osvobozená metropole by se tak pro mnoho činovníků, kteří dojíždějí do hlavního města ze svých vil v okolí, mohla v hodinových dopravních zácpách způsobených kalamitou lehce stát nedosažitelným přeludem.

Ale kdo ví, možná radnice s podobnou eventualitou počítá a kromě peněz na letadla vyčlenila i částku na vrtulníky pro úředníky.

Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Rusko

autor: lek
Spustit audio