Do Prahy míří Malý Mikuláš i další kresby francouzského ilustrátora Jeana Jacquese Sempého

O setkání s kreslířem a ilustrátorem Jeanem Jacquesem Sempém jsem usiloval dlouhá léta. A nakonec se mi to povedlo. Navíc v pražské Ville Pellé začíná ve čtvrtek retrospektivní výstava tohoto kreslíře. Její součástí jsou i Sempého proslulé titulní strany amerického časopisu New Yorker nebo jeho kresby života v Paříži a na francouzském venkově.

Jean-Jacques Sempé osobně do Prahy nepřijede. Pětaosmdesátiletý ilustrátor už nemůže na nohy, chodí velmi špatně a lékaři mu navíc zakázali létat. Je prý rád, když se dobelhá do některé z restaurací na bulváru Montparnasse, kde bydlí.


Jean-Jacques Sempé poprvé v Praze! Originály legendárních ilustrací a kreseb od 4. května ve Ville Pellé. Připraven je bohatý doprovodný program. Výstavu zahájí krátká performance ve spolupráci s Divadlem v Celetné.

Vzpomíná, že dříve jezdil hodně na kole, to mu teď ale pochopitelně už věk nedovoluje.

Dětství, které všichni známe

Sempé sice nepřijede, ale přijedou jeho obrázky. Osobně pro ně byla v Paříži kurátorka výstavy Klára Voskovcová.

„Češi Sempého znají hlavně díky Mikulášovým patáliím. Jeho doménou ovšem byl kreslený humor, kterému se věnoval celý život,“ zdůrazňuje kurátorka, sama velká fanynka malého Mikuláše.

Čtěte také

Ačkoli jsou jeho příběhy už více než půl století staré, jejich pojetí dětství je podle Kláry Voskovcové nadčasové, takže pořád baví všechny generace.

Fotbalová inspirace

Ani Marc Le Carpentier, který se zná s ilustrátorem desítky let a píše předmluvy k jeho knížkám, se nediví tomu, že se řada lidí stále vrací k těmto kultovním příhodám.

Malého Mikuláše sice napsal Goscinny, ale Sempé mu prý při psaní dodával inspiraci. Goscinny podle Le Carpentiera například nehrál nikdy fotbal, a přesto jsou v knížce velké pasáže o tom, jak nakonec dopadne zápas mezi kamarády.


Všechny Sempého ilustrace mají jedno společné: vyvolávají na tváři takový jemný úsměv.vydavatelka Martine Gossiauxová.

Sempé tedy nebyl pouhý ilustrátor, ale vlastně částečně spolutvůrce textu. Navíc ve škole byl údajně velkým lumpem a není pochyb o tom, že ho při tvorbě inspirovaly i jeho vlastní příhody, soudí Marc Le Carpentier.

V Mikulášově stínu

Martine Gossiauxová, která Sempého knížky vydává, zase prozrazuje, že ilustrátor vždy miloval pařížské Saint Germain des Pres, kavárny jako Cafe du Flore a v posledních letech se na Paříž dívá z velkých oken domu na Montparnassu.

Čtěte také

A když se jí ptám, čím mohou být návštěvníci výstavy překvapeni, tak říká, že Sempé si velmi cení své práce pro americký časopis New Yorker. Na jeho titulní stranu se dostala více jak stovka jeho ilustrací.

autor: jšm
Spustit audio