Do plošného testování se zapojí dobrovolníci. Na co vše má studie odpovědět?

„Očekávám, že se dozvíme, jaké protilátky má populace na covid-19 a jaká je kolektivní imunita,“ řekla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová ve speciálním vysílání Radiožurnálu k plošnému testování promořenosti populace nemocí covid-19. Kdo a jak se do studie kolektivní imunity může zapojit? A jak stát promítne výsledky do rozvolňování karanténních opatření?

Studie je významná nejenom v otázce zjištění stavu kolektivní imunity. „Zjistíme podíl lidí, kteří nemocí prošli, nebo se s ní setkali, a přitom si to sami neuvědomili, nebo měli velmi mírné průběhy,“ přibližuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Čtěte také

Děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo oceňuje zase vědecký význam – například jak interpretovat příznaky nemoci. „Studie nám může pomoci v tom, abychom se mohli vyjádřit k tomu, jaká je faktická morbidita, smrtnost onemocnění a mnoho dalších parametrů, které jsou klinicky významné,“ říká.

Celkem má být otestováno 27 tisíc lidí v různých regionech. Podle čeho se regiony vybíraly? „Některé mají větší výskyt pozitivních pacientů a tím pádem větší pravděpodobnost, že se tam lidé s nemocí setkali,“ odpovídá Dušek s tím, že velký význam ve výběru hrála i dynamika nárůstu.

Odběrné místo pro seniory

Odběrná místa budou v Praze, Brně, Olomouci, Litovli, Uničově a Litoměřicích. Přesné adresy a otevírací doby jsou zveřejněné na speciálním webu studie. Odběrná místa budou ve stanech, a jak říká generál Petr Procházka, v přípravné fázi má největší podíl armáda, postupně bude narůstat význam zdravotníků. Nehrozí ale, že se budou tvořit fronty?

„Režim vstupu bude organizován na základě ověření totožnosti osob, z hlediska výstupu z prostoru bude vše korigováno plotovými poli. Přístup bude jasně a direktivně určen,“ ubezpečuje generál.

A hlavní hygienička Jarmila Rážová dodává, že pro seniory budou vyhrazené speciální časy, v Praze celé jedno odběrové místo. „Rouška, rozestupy – dodržování těchto dvou základních pravidel by mělo být dostatečným preventivním opatřením,“ spoléhá na disciplinovanost lidí Rážová.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související