Do Bulharska za mořem? Kdeže! Mají tam krásné sjezdovky

Bulharsko je neobjevená horská velmoc. Zdejší horská střediska v zimě i v létě přitahují tisíce turistů z celé Evropy. Rila, Rodopy, Pirin – to jsou názvy nejvyšších bulharských hor, kam se jezdí jak za letní turistikou, tak za zimními sporty. Podívejme se nejprve do Borovce v jihozápadním Bulharsku.

Na české turisty jsou tu zvyklí jenom v létě. Členové horské služby je hodnotí jako zkušené zdolavatele pohoří Rila. Na severních svazích Rily se Borovec nachází.

Na lyžích v Rile na Čecha ani nenarazíte. Ale na české stopy na každém kroku. Jdu si půjčit běžky a první, co se dozvím, je: „Biatlon – Nové Město na Moravě? Znám! Sám jsem tam lyžoval.“

Narazíte tu i na vazby československé. „Nízké Tatry!“ zvolá záchranář v červené bundě, sotva se představíte. Zdejší horská služba tam byla na výcviku.

Bulharsko - panoramatický pohled na jižní část Pirinu z vrcholu Vichren

„A v roce 1983 Štrbské Pleso, Starý Smokovec a potom Zakopané,“ dodává její náčelník. Zimní národnostní skladba tomu však neodpovídá. Jsou tu lyžaři, kteří přiletí letadlem, a pak turisté z okolních zemí.

Hlavní problém je alkohol

„Hodně sem jezdí Britové,“ říká náčelník horské služby. Z okolních zemí hlavně Turci nebo Srbové a Makedonci. Ti jsou často dost slabými lyžaři.

Borovec však stojí a padá s místními lyžaři. Bulharsko je v krizi a místní mají hluboko do kapsy. Jako největší problém na zdejších svazích vidí horská služba alkohol.

Kromě horské služby tu na všechno dává pozor i horská policie. Ale jak říká náčelník, problém je v tom, že se alkohol na svazích musí přestat prodávat.

Bulharsko - pohoří Pirin, vrchol Vichren

Jestli máte lyžování dost, zajeďte do lázní

Nejrychleji se rozvíjejícím horským centrem je Bansko v horách Pirin. Hotel střídá hotel, hory jsou obestavěné celými betonovými komplexy.

Kdo chce odtud pryč, má skvělou možnost úniku: sednout na úzkokolejný vláček a odjet pár kilometrů do Dobrinište. Taky se nachází na svazích Pirinu, ale jsou to krásné lázně.

Manažerka jednoho z místních hotelů říká: „Sem můžete v zimě i v létě!“ Kolem leží pohoří Rila, Rodopy a Pirin a uprostřed nich teče minerální voda.

Na obranu hor se také demonstruje. V Sofii jsou mezi jinými i transparenty proti dalším sjezdovkám a resortům. Aktivisté nechtějí, aby národní park dál ustupoval turistice.


Zvětšit mapu: Borovec se nachází v jihozápadním Bulharsku. Ze Sofie to tam není daleko

autor: Martin Ježek
Spustit audio