Dívkám z ústavu nechybí sebevědomí, říká o filmu Počátky Linda Kallistová Jablonská

2. březen 2014

Tři roky pozorovala dívky z výchovného ústavu, jak se proměňují a v životě rozhodují. Vznikl tak celovečerní dokument Počátky. „Dostala jsem se do jiného prostředí a získala kamarádky, které mne obohatily. Doufám, že natáčení dokumentu obohatilo také je,“ říká dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská, která byla hostem moderátorky Patricie Strouhalové.

Co znamená odstartovat život odchodem z výchovného ústavu bez podpory rodiny a nejbližších? „Dívky nemají vzory, neumějí zacházet s penězi, nevědí, jak se zařizují věci na úřadech,“ odpovídá Linda Kallistová Jablonská.

Dodává však, že třem dívkám, které v dokumentu Počátky natáčela, nechybělo sebevědomí a neměly problém s tím, že se na ně někdo díval skrze prsty. „Když jsme dívky natáčeli při jejich osmnáctých narozeninách, tak nikdo z nás nevěděl, jak budou vypadat za tři roky,“ naznačuje s tím, že odpověď mohou diváci nalézt po zhlédnutí dokumentu.

Příležitost budou mít například na mezinárodním festivalu Jeden svět. Ten je pro dokumentaristku každoroční událostí. „Když v dokumentech na něco poukazujeme, tak odhalujeme více než třeba krátká tříminutová reportáž. Mužeme člověka inspirovat, aby se o nějaký problém více zajímal,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jeden z jejích předešlých dokumentů Vítejte v KLDR! například podnítil některé diváky k tomu, aby se o Severní Koreu více zajímali a případně přispěli do některé z humanitárních organizací. „To vše může film způsobit,“ míní.

Nejnáročnější na přípravě dokumentu je nalézt vhodné téma, samotné natáčení pak už pro ni tak složité není. „Nechávám film intuitivně plynout,“ nastiňuje s tím, že ve svých filmech nechce nikoho vychovávat. „Každý se může podívat a odnést si, co uzná za vhodné,“ uzavírá Linda Kallistová Jablonská.

Jaký je rozdíl mezi dokumentem a hraným filmem? Na čem nyní Linda Kallistová Jablonská pracuje a co připravuje? A jak vnímá situaci na Ukrajině? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio