Divadlo Járy Cimrmana se chystá na 50. sezonu! Připravuje Dobytí severního pólu v angličtině

11. březen 2016

Milovníci cimrmanovského humoru se mohou těšit na další překvapení – připravuje se v pořadí druhá hra v anglické verzi. Po hře Záskok (The Stand-In), která se hraje s úspěchem už druhým rokem, to tentokrát bude Dobytí severního pólu. Oblíbený divadelní soubor také zanedlouho vkročí do 50. sezony. Jaké budou oslavy?

„Diváci se opravdu baví, trochu se přibližujeme Monty Pythonům,“ pochvaluje si úspěch hry The Stand-In manažer, herec a kulisák Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek.

Na představení přichází v průměru 150 až 200 diváků, především Angličané nebo smíšené anglicky mluvící páry. Bohužel ale nereagují střední školy – žáci podle něj Cimrmany dobře znají, a představení by tak mohlo být pro něj dobrou průpravou anglického jazyka.

Ale třeba školy projeví zájem o hru Dobytí severního pólu, která bude mít premiéru 15. dubna. Právě tato hra je podle něj v anglické verzi vhodná, neboť je dobře přeložitelná do cizího jazyka. Ale například u hry Blaník by to bylo těžší, protože se týká především české historie.

Čtěte také

Někteří herci jsou Angličani, tedy rodilí mluvčí, ne všichni ale pochází z Velké Británie – jeden z nich je dokonce anglicky mluvící Němec, druzí dva Kanaďané. Nabízí se také představa, že by hru soubor mohl zahrát v Americe – představení by mohlo být zajímavé především pro děti emigrantů, kteří už neumějí česky.

Oslavy po celé republice

Na blížící se 50. sezonu Divadlo Járy Cimrmana chystá velkolepé oslavy. A Český rozhlas bude u toho! Začíná se 1. října v Tanvaldu, kde je situovaná hra Liptákov, ale vzniklo tam také mnoho zajímavých aktivit jako cyklostezka, maják Járy Cimrmana nebo stálá výstava. „Sezonu chceme prožit v celé republice,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio