Děti se potýkají s následky onkologické léčby do dospělosti. Schází odborná péče, varují lékaři

Rakovina není jen onemocněním dospělých, nevyhýbá se ani dětem. Každý rok ji lékaři v Česku zjistí až u čtyř stovek z nich. Terapie je ale stále účinnější, vyléčit se daří asi 90 procent dětských pacientů. Většina z nich se ale s následky léčby potýká až do dospělosti. Odbornou péči přitom hledají těžko – specializovaná centra jsou totiž přeplněná a chybí lékaři, kteří by se o takové pacienty dokázali postarat.

Bohunce Pečeňové lékaři zjistili rakovinu před nástupem do první třídy. Nádor měla v zadní části hlavy. Léčba chemoterapií a ozařováním trvala skoro rok a následky po ní má do dneška.

Čtěte také

„Bojuju hlavně se zuby, protože mohu kousat jen na levé straně, na pravé straně nemám žádné zuby. Taky bojuju s bolestmi břicha, taky se ženskými problémy, s velkou únavou,“ popisuje.

Takových lidí je podle Tomáše Kepáka z Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno v Česku víc než deset tisíc.

„Z těch současných čtyřicátníků má nějaké následky léčby 80 procent z nich – problémy se štítnou žlázou, můžou to být poruchy růstu, pak to jsou následky hodně těžké, ale naštěstí hodně vzácné, což je třeba slepota, hluchota nebo ochrnutí u lidí s mozkovými nádory,“ popisuje.

Ministerstvo slibuje více center  

S tím, jak se zlepšuje léčba a daří se zachránit víc dětských pacientů, bude lidí s následky do budoucna přibývat. Jenže najít odbornou lékařskou pomoc pro ně bude stále těžší. Specializovaná centra v Praze a Brně, která vyléčené pacienty dlouhodobě sledují, jsou už teď na hraně s kapacitami. A pro běžného praktika je péče o ně složitá.

„Pokud někdo špatně slyší, má problémy se srdcem, dýcháním, tak taková péče je pro praktika těžko uchopitelná, protože je tam spousta aspektů. A každý pacient má jinou kombinaci následků. Je málo specialistů z ostatních oborů, kteří by se zaměřovali na tento typ pacientů,“ dodává Kepák.

Každoročně lékaři v Česku zjistí rakovinu u 350 až čtyř set dětí. Ve třetině případů jde o leukemii, čtvrtinu zaujímají mozkové nádory a časté jsou i nádory mízních uzlin.

S jejich větším zapojením do budoucna počítá i ministerstvo zdravotnictví. Zvýšit by se mohl i počet specializovaných center pro léčbu pozdních následků.

„Toto budeme řešit s odbornou společností, abychom našli další cestu a novou koncepci těchto center a případně rozšíření tak, aby byla tato centra pacientům co nejblíže a byla jim tam poskytována optimální péče,“ říká šéf resortu Adam Vojtěch za hnutí ANO.

autoři: Janetta Němcová , prh
Spustit audio