Dělník vážně zraněný při zřícení mostu ve Vilémově je mimo ohrožení života

6. září 2014

Stav dělníka, kterého ve čtvrtek zavalil most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, zůstává vážný. Pacient je ale podle lékařů stabilizovaný a mimo ohrožení života. Muž utrpěl zranění bederní páteře a pánve. Čeká ho ještě několik operací.

Podle náměstka nemocnice v Hradci Králové Jaroslava Malého dělníka ještě dnes odpojí od přístrojů, které mu pomáhají s dýcháním.

„Jestliže se jeho stav bude takto dál vyvíjet, tak je předpoklad, že by dnes odpoledne nebo večer byl extubován, tedy odpojen od umělé plicní ventilace," dodává Malý.

Stav zavaleného dělníka je vážný, ale nikoliv kritický, konstatuje náměstek královéhradecké nemocnice.

„Jedná se o závažné poranění bederní páteře a pánevních kostí spolu se zhmožděním měkkých tkání," upřesňuje Malý.

Příčina neštěstí zatím není jasná

V době neštěstí bylo pod opravovaným mostem šest dělníků. Při zřícení mostu ve Vilémově zemřeli čtyři z nich, jeden byl lehce zraněn.

Příčinu pádu vyšetřují statici i policisté. Jde o podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Případným viníkům hrozí až deset let vězení.

Za tento trestný čin se ale nedají stíhat právnické osoby, tedy ani firmy, které měly stavbu na starosti. Policie zatím nikoho neobvinila.

Dokazování bude nejspíš dlouhé, říká František Lízal, který na mostě prováděl stavební dozor za Kraj Vysočina.

„Na mostním objektu začaly práce ve středu 3. září, takže nebylo za ty necelé dva dny na co upozorňovat. Na stavbách se pohybuji celý život a netroufl bych si hovořit o tom, co bylo hlavní příčinou, proč se tato hrozná událost přihodila,“ vysvětluje Lízal.

Ze sutin mostu ve Vilémově byli vyproštěni čtyři mrtví dělníci
autoři: , Hana Mikulincová , ako
Spustit audio