Dávné hroby připomínají tradice a umění starých Číňanů

Křesťané na celém světě si připomněli památku zesnulých. V období Dušiček však na zemřelé příbuzné vzpomínají i Číňané, kteří slaví takzvaný svátek dvou devítek. Při této příležitosti jsme navštívili hrobky rodiny Feng v provincii Če-ťiang, které jsou unikátním dokladem tradice pohřbívání v Číně.

Stoupáme vzhůru a noříme se do malého hájku. Po chvíli se lesní pěšina rozestoupí a my se ocitáme na nádvoří lemovaném vzrostlými jehličnany. A uprostřed se k nebi tyčí sedmnáct starodávných náhrobků podobajících se jako vejce vejci. Všechny jsou ozdobené kamennými prvky připomínajícími krabí klepeta. A všechny patří prapředkům rodiny Feng.

"Postaveny byly v době vlády dynastie Ming. Jak vidíte, nacházejí se také na jednom místě. Pohřbeni totiž byli tak, aby odpočívali vedle sebe a zároveň aby je společně mohli jejich příbuzní navštěvovat. Hlavně v období svátků, kdy Číňané uctívají památku zemřelých," vysvětluje 40letá paní Feng.

Jeden z nich, svátek dvou devítek, Čchung Yeung nebo také Čchung-ťiou, si milióny obyvatel někdejší Říše středu připomínali na začátku tohoto týdne (44. týden). Ovšem nikoli v samotné Číně, ale jen v Hong Kongu nebo na Tchajwanu.

"V minulosti sem lidé přicházeli každý rok. Pomodlit se, zapálit vonné tyčinky, přinést různé obětní dary jako ovoce a podobně. Nyní už sem ovšem skoro nikdo nechodí," přiznává paní Feng. Jak dodává, na tradice se v poslední době nějak zapomíná, život je příliš uspěchaný a každodenních starostí jen přibývá.

Přesto všechno však určitě nezapomínají na své rodiče, jejichž hroby se nacházejí asi o 200 metrů dál, na jiném pahorku, který byl vybrán jako novodobé pohřebiště. A všichni, kdo tam odpočívají, jsou opět pouze členové rodiny Feng pocházející z blízké vesnice Čchiao-tching.

Na rozdíl od většiny Číňanů, kteří, když zemřou, jsou zpopelněni, ve venkovských oblastech stále přetrvává tradice pohřbívání, kterou se Mao Ce-tung snažil zcela vymítit.

Vzpomínkou na někdejší tradice i umění starých Číňanů je i 17 kamenných hrobek tvořících jedno z nejucelenějších pohřebišť konkrétní rodiny v rámci celé Číny. Rodiny Feng, jejíž členové už sem sice zavítají málokdy, přesto je toto místo pro ně posvátné. A dvě statné borovice vysazené po obou stranách tohoto přírodního svatostánku symbolicky střeží jak mrtvé, tak i živé.

"Oba stromy jsou velmi důležité. V duchu učení feng šuej, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase, jsou zárukou harmonie. Díky nim dochází k nerušenému plynutí energie. A v případě rodiny Feng jsou doslova osudové. Její členové budou totiž žít šťastně jen do té doby, dokud porostou i obě borovice," říká paní Feng.

mapa
Zvětšit mapu: Přibližná poloha vesnice Čchiao-tching v Číně
autor: mir
Spustit audio