David Smejkal, prezident Vodní záchranné služby

22. červenec 2012

„Čím hezčí počasí, tím více lidí u vody – a tím více zásahů máme,“ shrnuje prezident Vodní záchranné služby David Smejkal s tím, že letošní léto je zatím jako na houpačce. Téměř stejně velkou starost jako nezodpovědní plavci nebo jachtaři mu však dělají i chybějící peníze. „Jde to všechno ruku v ruce,“ vysvětluje.

Bez financí nejste schopni natankovat pohonné hmoty do člunu – pokud jej vůbec máte, nemůžete si koupit základní vybavení a techniku. „Většina našich člunů si prošla už povodněmi v roce 1997,“ upozorňuje David Smejkal, že vybavení Vodní záchranné služby nepatří k nejnovějším. „Naše technika už pomalu dožívá.“

Záchranáři však do své práce neinvestují pouze peníze, ale i čas. „Časově jsou na jejich práci biti nejen oni sami, ale i jejich rodiny,“ upozorňuje David Smejkal. Jak vlastně vypadá takový průměrný den vodního záchranáře?

„Zásahy se dějí především za slunečného počasí – bývají mezi dvěma až pěti zásahy za den. Práci přidělávají i páteční a sobotní diskotéky,“ shrnuje prezident Vodní záchranné služby.

V rozhovoru s Petrem Králem přidal i další čísla, například kolik vodních záchranářů vlastně v Česku funguje a kolik vodních ploch „obhospodařují“. Řeč však byla i o tom, jak obtížné pro vodní záchranáře, kteří vytvářejí občanské sdružení, je shánět peníze na svou činnost od státu i odjinud.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Smejkalem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio