David Ondříček, režisér detektivního filmu Ve stínu

11. září 2012

Tento týden vstupuje do kin jeho detektivní film Ve stínu, který se odehrává v první polovině 50. let. „Současné reálie mě nefascinují, ale dobové snímky mě chytly,“ vysvětlil režisér David Ondříček během rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

„O 50. letech se málo mluví. A když s tím nápadem přišel táta, zaujalo mě to,“ popisuje první impuls, který vedl k natočení detektivky Ve stínu. „Začal jsem proto studovat období okolo roku 1953,“ dodává.

Jednu z hlavních rolí ztvárnil Ivan Trojan. „Chtěl jsem s ním spolupracovat už dlouho. Nejen kvůli jeho herectví. Ivan Trojan je totiž výborný spolupracovník,“ nastiňuje. Právě Ivan Trojan zasáhl také do scénáře. „Považuji se za demokratického režiséra,“ tvrdí o sobě David Ondříček, i když současně přiznává, že si není jistý, zda by podobné změny scénáře dovolil i jiným hercům.

„Jsem odchovaný na seriálu o detektivovi Columbovi nebo na Profesionálech,“ přiznává svůj vztah k detektivkám. „Jinak mám rád také knihy Lee Childa. Sice jde o mírně brakovou literaturu, ale já ji zbožňuji,“ tvrdí.

David Ondříček s moderátorkou Lucií Výbornou ve studiu Radiožurnálu

Proč David Ondříček poslouchá mezi natáčením různých scén hudbu? Proč se nestal kameramanem nebo třeba hercem? A proč by rád natočil letní komedii? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Ondříčkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio