Daniela Flejšarová, módní návrhářka a spoluautorka oblečení českých reprezentantů na OH

22. srpen 2012

Světová ani česká média se nedokázala shodnout na tom, zda Češi svou olympijskou kolekcí zahrnující deštníky a modré holínky prokázali smysl pro humor, nebo značnou dávku nevkusu. „Když jsme olympijskou kolekci připravovali, ani jsme neuvažovali o tom, že lidé budou takto reagovat,“ vzpomíná módní návrhářka Daniela Flejšarová, spoluautorka oblečení českých reprezentantů na OH.

Když návrhář připravuje kolekci pro české olympioniky, kterou předvedou na slavnostním zahájení her, jako by se snažil vymyslet divadelní kostým. I tak Daniela Flejšarová popisuje, jak společně s Evou Janouškovou přistupovaly k vymýšlení olympijské kolekce. „Chtěly jsme, aby sportovec, který vejde do sportoviště, byl vidět. Aby zaujal a mělo to vtip,“ říká Daniela Flejšarová.

Oblečení, které čeští sportovci na olympiádě předvedli, se jedno rozhodně nedá vytknout – v každém případě zaujalo. Když dnes Daniela Flejšarová vzpomíná na pocity, které zažívala, když čeští reprezentanti před zraky celého světa vstoupili na olympijský stadión v Londýně, říká: „Reakce po prvním představení kolekce byly často velmi nepříjemné. Proto jsem slavnostní zahájení očekávala s napětím. Když naši sportovci vyšli, oddechla jsem si. Bylo to krásné.“

Svou roli ve výsledném dojmu určitě hrálo i to, že čeští reprezentanti oblékli oblečení, v němž se sami cítili dobře a přirozeně. „Čím více se prý navíc blížili ke vstupu na stadión, tím byli sebevědomější. Odevšad totiž slyšeli pochvalné ohlasy, podle nichž bylo jejich oblečení skvělé. Ostatní kolekce v zákulisí tak pochvalné nevzbuzovaly,“ upozorňuje návrhářka.

Daniela Flejšarová hostem Radiožurnálu

Jak moc podle ní patří do módy humor a nadsázka? Co všechno o nás prozrazuje oblečení? Jací lidé si dnes nechávají šít na míru? A co obnáší tvorba v návrhářském tandemu? Také na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala.

Záznam celého rozhovoru s Danielou Flejšarovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio