Cukr, inzulín, hlad. Znáte začarovaný kruh sladké závislosti?

13. květen 2018
Glosa Pavla Maurera

Kolik cukru jste si dnes dali do ranní kávy? Dospělý umí svůj energetický příjem ohlídat, dohlížíme ale na své děti?

Děti jedí více cukru než je třeba a nikdo mě nepřesvědčí, že je tomu jinak! Obávám se, že i já sám si dávám zbytečný cukr do kafe, občas si popráším domácí ořechovou bábovku práškovým cukrem a také čas od času, zhřeším na nějakém sladkém zákusku.

Jenomže já vím, že to je špatně. Já si ničím své zdraví vědomě, mám výčitky a jsem na sebe dost naštvaný. Jenže děti tyto pocity nezažívají. Děti si většinou nestoupají po ránu v koupelně na váhu a nekroutí nad sebou nevěřícně hlavou. Děti se netrápí, když si dají sladkou čokoládovou tyčinku a zapijí to šťávou plnou umělých sladidel.

Děti neřeší kalorie, cukry, diabetes nebo obezitu. Alespoň dokud jim to vše nedojde. Dovolím si vám popsat smrtící kolotoč cukrů, který nás neustále obkličuje:

  1. Sníte sladkou potravinu, v mozku se vám okamžitě navodí pocit štěstí.
  2. Tělo vylučuje inzulín, nadbytek cukru se rychle mění v tuk.
  3. Tím se rychle sníží hladina cukru, a my máme zase hlad!
  4. Máme chuť především na sladkosti, abychom zase navodili pocit štětí.
  5. Vzniká návyk, jako je tomu u drog.

Tolik ze zprávy Státního zdravotního ústavu. Přidaný cukr je dnes již veřejně označován za drogu 21. století. Je bezesporu návykový! Některé země dokonce zavádějí vyšší DPH na potraviny s nadměrným obsahem cukru. U nás se opět hodně diskutuje tzv. pamlsková vyhláška, která před pár lety zavedla limity na cukr v potravinách prodávaných na základních školách. Nejde jen o automaty se sladkostmi, ale i o sortiment v kantýnách a školních jídelnách.

Jedná se především o omezení skrytých cukrů a naopak rozšíření sortimentu tzv. skutečných potravin. Myslím, že v tomto ohledu, nám zákonodárci mohou klidně utáhnout naše cukrové opasky ještě o trochu víc. A hlavně našim dětem. Garantuji vám, že ve škole určitě nezemřou na nedostatek zbytečných sladkostí!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio