Covid se teď šíří mezi neočkovanými lidmi do 50 let a mezi seniory po vakcíně, říká Dušek z ÚZIS

2. listopad 2021

Epidemie koronaviru v Česku sílí. Statistici navíc upozorňují, že tento týden může počet nakažených skokově narůst. A významně může stoupat i zátěž nemocnic. „Za pondělí se nově potvrdilo 7591 případů nákazy, což znamená mezitýdenní nárůst o 70 procent a více. Nákaza se většinově šíří mezi neočkovanou dospělou populací, ale narůstá i pravděpodobnost zásahu zranitelných skupin včetně očkovaných,“ upřesňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Z nově hospitalizovaných na JIP za pondělí bylo 67 procent neočkovaných, ten zbytek má dokončené očkovaní,“ tvrdí Dušek.

Čtěte také

Ti neočkovaní jsou někdy i překvapivě mladé ročníky. Naopak mezi neočkovanými s velmi těžkým průběhem jsou velmi často velmi seniorní ročníky, průměrný věk je okolo 75 a 78 let. Mají řadu přidružených vážných chronických nemocí. Nabízí se hypotéza, že u nich došlo k vyprchání ochrany,“ přibližuje.

Dušek potvrzuje, že většinově se covid-19 šíří mezi neočkovanou dospělou populací. „Ještě v září to bylo mezi neočkovanými mladými lidmi, teď ale vidíme nárůst mezi lidmi ve věku 30 až 50 let,“ popisuje šéf ÚZIS a dodává: „A nově vidíme i růst nákazy v seniorní kategorii 65 +.“

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Související