Pandemie se zhoršuje, školy se vracejí k testování žáků. V příštím týdnu v 31 okresech

Stát bude testovat neočkované školáky na koronavirus i po 8. listopadu. Radiožurnálu to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Zároveň se pokusí s ministerstvem školství vyřešit rychlejší přepravu testů do okresů, kde týdenní počet pozitivních přesáhne 300 případů na 100 tisíc obyvatel.

Testování se tento týden týká neočkovaných školáků z osmi okresů, ale kvůli zhoršující se situaci by jich mělo být o třiadvacet více. Týká se to třeba Prahy a okresů jako Olomouc, Brno-město, Plzeň-město, Jihlava a dalších.

Stát rozhoduje o testování v sedmidenním předstihu, protože potřebuje čas na rozvoz testů. K týdenní prodlevě byl v České televizi kritický místopředseda T0P 09 a kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. Při rozvozu by prý využil pomoci krajů a navrhuje, aby stát dodával rizikovým okresům testy v předstihu. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) to chce řešit s ministerstvem školství.

Testy, nebo vakcína

Testování ani po 8. listopadu neskončí, bude se pokračovat dál. Testů je prý dostatek. Správa státních hmotných rezerv má ve skladech 2,6 milionu testů z období před letními prázdninami a zjišťuje se, kolik testů zbylo ze září.

Na testování nemusejí děti, které jsou očkované. V posledních dnech zájem o vakcíny roste. Proočkovanost ve věkové kategorii 12 až 15 let je 32 procent a mírně stoupá. Právě v této věkové kategorii přitom Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) eviduje nejvíc pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel, je jich už 933.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související