Co přivedlo ukrajinské demonstranty na Majdan? Frustrace, myslí si Bohdan Rajčinec

21. únor 2014

„Lidé na Majdanu požadují okamžité řešení situace. Uvidíme, zda dlouhé a únavné jednání k něčemu bude,“ říká k projednávané dohodě mezi ukrajinským prezidentem, zahraničními emisary a opozicí Bohdan Rajčinec z Ukrajinské iniciativy v Praze. A pokud k dohodě nedojde? „Frustrace mnoha lidí přeroste v to, že v zemi nebudou chtít žít,“ dodává v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

„Pokud má dojít k zastavení palby, musí veškeré podmínky dodržet především vládnoucí garnitura, “vysvětluje Bohdan Rajčinec s tím, že společnosti nyní trpí tím, že stále nezná přesné podrobnosti dohod. „To je škoda, protože pak se mluví jenom obecně,“ dodává.

Důvodem, proč lidé od loňského listopadu v mrazech na Majdanu protestují, jsou mimo jiné jejich frustrace ze společenské situace v zemi. „Ceníky na přijetí na vysokou školu nebo na léčebné výlohy jsou nepsané, lidé za přepážkou se s vámi baví neurvale a sprostě,“ upozorňuje Rajčinec, který také poukazuje na špatné hospodaření a ekonomické reformy, které v zemi nedopadly příliš dobře.

Čtěte také

Být Ukrajincem podle něj znamená být trochu rozervaný, protože země vlastně nikdy neměla samostatnost. „Ani teď ji nemá. Každý Ukrajinec žije ve svém samostatném státě na Ukrajině, přesto se necítí být většina obyvatel šťastná a svobodná,“ míní Rajčinec, který hned po skončení rozhovoru odlétá do Kyjeva, aby tam nabídl finančí podporu, kterou poskytli lidé v Česku. „Lidem je potřeba pomoci přímo na místě, nikoliv oklikou fakturacemi či posíláním peněz přes vládní nebo nevládní organizace,“ uzavírá.

Jaké je to být Ukrajincem v Česku? Jaký je život lidí na Ukrajině? Proč lidé na Majdanu protestují? I to jste se mohli dozvědět mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.