Co přinese třetí řada seriálu Čtyři v tom? S každou novou sérií se zužuje výběr hrdinek, shodují se tvůrci

9. září 2015

Česká televize začala vysílat třetí řadu dokumentárního seriálu Čtyři v tom, který ukazuje situaci nastávajících matek a otců před porodem. Co řada, to čtyři ženy, jejich radosti a strasti během těhotenství, porodu a mateřství.

„Holky se nám hlásí většinou až po třetím měsíci těhotenství. Většinou z pověrčivosti,“ přibližuje režisérka Markéta Ekrt Válková. S ní a s kameramanem Davidem Cysařem mluvila v dopoledním vysílání moderátorka Lucie Výborná.

Jak navíc Markéta Ekrt Válková připomíná, s každou další sérií se zužuje výběr adeptek. „Zažili jsme nějaké cesty a víme, že je v novém seriálu už nemůžeme opakovat, nemůžeme procházet pořád tímtéž,“ vysvětluje.

Kameraman David Cysař se na place reprezentuje mužskou část populace a přiznává, že ženských hormonů okolo něj lítá hodně. Nijak se však tímto faktem netrápí a během natáčení se stává téměř neviditelným. „Režisér komunikuje a já zaznamenávám,“ vysvětluje jednoduše svou úlohu.

Čtěte také


Kdy přestali natáčet?
„Bylo to u domácího porodu, kdy rodička na závěr sní kus placenty. V určité části, kdy ženě nesli naporcovanou část, Markéta řekla, abych nenatáčel. Osobně ale nemám problém jít do všech situací,“ vysvětluje kameraman David Cysař.

Život hlavních hrdinek se seriálem medializoval. „To, jak to která z nich zvládala, je otázka jejich osobních dispozic,“ hodnotí Markéta Ekrt Válková, podle níž motivují ženy k účasti v seriálu různé potřeby. „Ať už nadšení z toho, že budou v televizi, případně vnitřní důvody a potřeba odvyprávět příběh,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.