Co je to kapačka

7. květen 2013

Dnes si řekneme, co je to infuze neboli kapačka. Tahle dvě slova jste nejspíš zaslechli z úst paní doktorky nebo pana doktora.

Lékař takovou infuzi nařídí, když pacient potřebuje doplnit do těla tekutiny. Ten, kdo je tzv. na kapačce – tedy dostává infuzi, zpravidla leží na lůžku, vedle kterého stojí speciální vysoký stojan. Je to taková tyč, na které je nahoře zavěšena nějaká nádobka nebo třeba plastový pytlík s léčebnou tekutinou. Ta pacientovi kape po kapičkách dlouhou hadičkou do žíly většinou na ruce. To jste možná viděli televizi.

Řekli jsme si, že je zapotřebí, když pacient potřebuje doplnit tekutiny. Co to znamená? Jak je ztratí? Třeba když se poraní a hodně krvácí. Nebo když je nemocný, má třeba chřipku, vysoké horečky, má průjem, zvrací a nemůže se pořádně napít. To pak tělo potřebuje doplnit nejenom vodu, ale i různé živiny a vitamíny.

Ale pozor: Když je vedro a vy běháte nebo jinak sportujete a potíte se, můžete z těla ztratit hodně tekutin. A když navíc zapomenete pravidelně pít – pravidelně tekutiny doplňovat, může se vám udělat hodně špatně a můžete skončit v nemocnici na kapačce.

Kromě toho, že se teď alespoň trošku napijete a třeba zkontrolujete, jestli vaši domácí zvířecí kamarádi mají v misce čerstvou vodu, si tohle všechno zapište za uši.

autor: Zora Jandová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.