Co to byla bramborová válka?
Z historie známe různá pojmenování pro válečné konflikty – třeba „válka růží“ nebo „búrská válka“. Slyšeli jste ale už někdy o „bramborové válce“?
„Bramborová válka“ je jenom jiný, trochu posměšný název pro „válku o dědictví bavorské“. Na sklonku vlády Marie Terezie jí vyvrcholila série střetů Rakouska se sousedním Pruskem.
O co šlo? Území Bavorska mělo tehdy – po vymření tamního vládnoucího rodu – připadnout Habsburkům. To se ale nezamlouvalo pruskému králi Fridrichu II. A tak v červenci roku 1778 napochodoval se svými vojsky do severních a východních Čech.
Protože však celý konflikt neměl dlouhé trvání a obešel se bez významnější bitvy, vžilo se pro něj označení „bramborová válka“. V Rakousku se původně ujal i jiný název, a to „švestkový povyk“.
Proč právě brambory? Historici se neshodnou
Na přesném vysvětlení lidového názvu se historici dodnes neshodnou. Výklady se proto mimo jiné odvolávají na období, kdy se konflikt převážně odehrával – jako na dobu sklizně švestek.
Jiní pracují s motivem dobové neznalosti brambor v českém prostředí oproti pruskému nebo hledají souvislost ve vyhladovělosti pruských vojáků, kteří plenili česká pole a sady a museli pojídat nezralou úrodu.
Jisté je, že v té době hlad a špatné zásobování potravinami, stejně jako rychlé šíření nákaz, spolehlivě decimovaly i velmi početné armády.