Církevní turistika

7. prosinec 2014
Výzvy přítomnosti

Kam se v době adventu vydat na duchovní obnovu, kde budou vánoční koncerty nebo kdy se o vánočních prázdninách vypravit s dětmi k jesličkám do různých kostelů – takové a mnohé další informace poskytuje nová aplikace Cirkevnituristika.cz. Církve se v poslední době snaží o rozvoj církevní turistiky a například na pražském veletrhu Incheba, který se na podzim zaměřil na památky, se letos poprvé představily tři diecéze.

Jana Šustová tam hovořila se Zlatou Keprtovou z referátu cestovního ruchu a církevní turistiky Biskupství brněnského. Zaměřily se na aplikaci Cirkevnituristika.cz, která má ročně zhruba půl milionu návštěv.

Hostem druhé části pořadu je generální vikář Biskupství litoměřického Stanislav Přibyl, který měl na letošním veletrhu Památky seminář na téma Péče o kulturní dědictví ve světle procesu částečného vyrovnání mezi státem a církvemi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.