Čínská medicína: mužům potenci a ženám vybělení pleti

Výlohy, stejně jako samotné tradiční čínské lékárny, mohou neznalé cizince přitahovat. V láhvích a pytlích tam vystavují leckdy těžko identifikovatelné objekty. Sušené jelení parůžky, penisy nebo ještěrky gekony. Často jde navíc o chráněná nebo ohrožená zvířata.

Před každou zdejší lékárnou obvykle vystavují velké žluté objekty, které mají návštěvníky lákat dovnitř. Jsou nejtradičnějším produktem čínské medicíny a kuchyně. Proč, to už mi vysvětluje můj kantonský průvodce David.

„Jsou to sušené žraločí ploutve. Mají různé velikosti a typy – to podle druhu žraloků. Za více než půl kila zaplatíte dva tisíce hongkongských dolarů. Jídla z nich jsou důležitou součástí při slavnostních banketech a večeřích. Na žádné čínské svatbě nesmí chybět polévka ze žraločích ploutví. Tou obvykle také oslava začíná. Když není na žraločí polévku, nemůže být ani svatba,“ popisuje David.

Vývar ze žraločích ploutví je čínskou specialitou. Lidé za něj platí tisíce hongkongských dolarů. V některých restauracích však už tradiční pochoutku přestali podávat. Vyjadřují tím svůj postoj vůči drastickému vybíjení těchto ohrožených zvířat. V lékárnách je tomu stále jinak, tam se na to, odkud a za jakou cenu byly ingredience získány, nehledí.

Sortiment pro muže i pro ženy

„Tohle jsou sušené jelení parohy,“ ukazuje mi David. „Jsou dobré na mužskou potenci, stejně jako tady ženšen. Za 40 gramů sušeného jeleního penisu zaplatíte 500 hongkongských dolarů. Stačí uvařit a pít. Pomáhá mužům najít jejich ztracenou sílu.“

Léčit mužskou potenci zatím nepotřebuji, a tak se ptám, co tady mají pro ženy. „Pro ženy jsou nejlepší ptačí hnízda. Kvalitní jsou z Indonésie. Mají speciální účinky, hubne se po nich, zlepšují pleť a vybělují,“ dozvídám se.

Hongkongská lékárna se od té evropské značně liší

O bělení vím své. Sehnat krém nebo sprchový gel bez bělících přísad je v Číně nelehký úkol. To už mě však David vede do druhé lékárny, kde podle něj mají ještě lepší výběr. Podivuji se, co je to tady za drahé sušené kousky.

Zdraví nakonec raději oželím

„To je sušený jelení ocas, opět na mužskou potenci. Jeho cena se odvíjí podle toho, odkud zvířata nebo jejich zbytky pocházejí. Často mají původ na Aljašce nebo na amerických farmách. Z volné přírody jsou pak nejlepší. Kdysi tady prodávali i jelení močové měchýře, ale teď už je z estetických důvodů nevystavují,“ upozorňuje David na to, jak se sortiment lékáren postupně proměňuje.

Na závěr dostanu čaj namíchaný speciálně pro mě. Nestihnu si všimnout, co všechno do něj čaroděj lékárník přidal – pevně doufám, že žádné sušené zvíře nebo jeho část. Večer, když si ho vařím, zapochybuji. Černá térovitá voda zapáchá po celém domě a vypít se prostě nedá. Zdraví asi tedy opět ošidím a dám si raději něco méně exotického.


Zvětšit mapu: V Číně se tradiční medicíně daří

autor: kpr
Spustit audio