Chytré podložky umí odhalit počínající onemocnění. Testují je v královéhradeckém domově pro seniory

24. duben 2021

Počínající onemocnění můžou odhalit i drobné detaily. Právě z této myšlenky vycházejí vědci z královéhradecké a ostravské univerzity. V rámci výzkumu SmartCare se snaží včas odhalovat zdravotní problémy u klientů v domovech seniorů. Používají k tomu moderní technologie, jako jsou třeba citlivá čidla v postelích. Experiment aktuálně testují v praxi na prvních lůžkách.

„Dobře se na ní spí,“ pochvaluje si skoro 90letý pan Josef, klient královéhradeckého domova pro seniory SeneCura, svou matraci. Dá se různě polohovat, takže už ani nevnímá, že je pod ní modrá podložka. Právě v té jsou zabudovaná speciální čidla. 

Podložka připomíná vybavení do postýlek malých dětí, které slouží pro monitorování dechu. Sleduje toho ale o dost více. Údaje pak vidí sestry okamžitě na tabletu. „Tady máme například měření tepu a měření dechu,“ ukazuje staniční sestra Klára Kmínková. 

Údaje z podložky vidí sestry okamžitě na tabletu

Data pomohou i lékařům

To už ale s ředitelem hradeckého domova Ondřejem Votroubkem míříme k dalšímu lůžku, ve kterém jsou senzory nainstalované. „Každá z podložek obsahuje čtyři čidla,“ vysvětluje. „Jejich pomocí se monitoruje dechová činnost, srdeční činnost nebo obecně neklidné spaní.“

Všechny tyto zmíněné věci můžou signalizovat zdravotní problémy. „Ze zkušeností víme, že například rozvíjející se zánětlivé onemocnění je doprovázeno neklidem klienta, rostoucí tepovou frekvencí nebo horečkou.“

Zatím se jedná o experiment, takže moderní technologie tu jsou ve čtyřech postelích. Pokud by se ale rozšířily i do dalších, mohly by usnadnit práci zdejšímu personálu a také pomoci v případě, že klient musí k doktorovi nebo přímo do nemocnice.

„V současnosti lékař vychází ze zkreslených dat nebo z minimálních informací. Nově bychom byli schopní na jeden klik dát lékařům k dispozici týden vývoje klienta,“ doplňuje ředitel domova.

Včasná predikce onemocnění

Richard Cimler

S notebookem v ruce tu stojí i vedoucí Centra pokročilých technologií hradecké univerzity Richard Cimler. Ukazuje mi nasbíraná data a říká, že čidla v postelích jsou extrémně citlivá. „Jedná se o vibrace, které lidské tělo vydává – ať už se hýbete, nebo nehýbete. To monitorujeme a dopočítáváme z toho vitální funkce.“

Na predikci civilizačních chorob na základě takto získaných dat vědci z hradecké univerzity spolupracují s lékaři, například s kardiology a psychiatry. „Zaměřujeme se na projevy lidského těla před nemocí a snažíme se na to rychle reagovat,“ doplňuje. 

Chytré technologie v domácím prostředí

Výzkum s názvem SmartCare je naplánovaný na čtyři roky. Kromě vědců z Univerzity Hradec Králové na něm pracují i vědci z ostravské univerzity, kteří jim pomáhají ladit systém na míru ošetřovatelům a domácí péči. Vědci totiž počítají s tím, že by moderní technologie mohly pomoci i při péči o seniory v domácím prostředí.

Čtěte také

„Jde o technologie od různých fitness náramků, které aktivizují seniora, aby se víc hýbal, až po naše podložky, kdy máte detailní informace o jeho zdravotním stavu: o kvalitě spánku, tepové a dechové frekvenci nebo variabilitě srdečního tepu,“ vypočítává Richard Cimler. 

Na královéhradecké univerzitě vede Centrum pokročilých technologií, kde také založil start-up Deeplab. „Už dnes do některých nemocnic a senior center dodáváme první podložky. Zaměřujeme se na to, abychom dostali certifikaci a mohli je začít nabízet i veřejnosti. Z dat se snažíme dostávat co nejvíc. Jsme například schopni zjistit i to, jak dobře a jak rychle začínají fungovat léky.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související