Chystáte se na trhy do Německa nebo Rakouska? Nechte si poradit od Víta Štěpánka

7. prosinec 2013

Víte, v čem se rakouské a německé vánoční trhy liší od těch českých? Cestovatelský publicista Vít Štěpánek má jasno. „V tradici a velikosti,“ říká v rozhovoru s Patricií Strouhalovou. „Ve větších německých městech se trhy často konají nepřetržitě už od 15. století. Skoro vždy se navíc konají v centrálním prostoru města.“

Dnes si vánoční trhy spojujeme s vůní punče, svařeného vína, cukroví, jehličí a horkých párků. Jejich historie přitom vypadala úplně jinak. „Ve středověku byly adventní trhy příležitostí k setkávání. Moderní doba trhy posunula blíž ke komercionalizaci – ale asi by to těžko mohlo být jinak,“ podotýká.

Pokud se nyní, stejně jako řada dalších Čechů, chystáte vypravit na vánoční trhy do Německa nebo Rakouska, má pro vás Vít Štěpánek několik tipů. „V Německu si nenechte ujít preclíky nebo různé druhy wurstů. Mně nejvíc chutnají ty pravé norimberské – podávané na cínových talířcích. A na ty nenarazíte na každém rohu,“ říká.

Čtěte také

Bojíte-li se předvánočního shonu a tlačenice, rozhodně nejezděte o víkendu. „Ve všední den je na trzích několikanásobně méně lidí. Na druhou stranu nemusí být všechny stránky otevřené, některé stánky si dávají pauzu – a to hlavně v pondělí a úterý.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio