Chybí řemeslníci, školy nabízí rekvalifikační kurzy. „Největší zájem je o strojního mechanika,“ říká ředitel technické školy

22. květen 2023

V Česku chybí tisíce řemeslníků – malíři, topenáři, obkladači. Řemeslné cechy a učňovské obory proto vítají možnost ročních rekvalifikačních kurzů pro zájemce o řemesla. Zároveň ale dodávají, že jejich absolventi by měli nejméně další dva roky pracovat pod dohledem zkušeného mistra v oboru. Poslechněte si rozhovor s Karlem Vokáčem, ředitelem Střední technické školy v Mostě Velebudicích, která kruhy pro dospělé vypisuje.  

Vaše škola nabízí i rekvalifikace pro dospělé. O jaké obory je u vás největší zájem a máte naplněnou kapacitu kurzů?

Čtěte také

Zhruba s 30 firmami máme podepsaná memoranda, těmto firmám nabízíme takzvané profesní kvalifikace pro jejich zaměstnance. Jsou to profesní kvalifikace strojní mechanik, elektrikář a obráběč kovů. Během roku musí uchazeči splnit buď pět, nebo tři profesní zkoušky, a pokud tyto profesní zkoušky splní, mohou konat závěrečné zkoušky v červnu.

Kdo je takový typický člověk, který se chce rekvalifikovat nebo vyučit v dospělém věku?

Jsou to většinou lidé, kteří se nevyučili, nebo mají jiné vzdělání a chtějí se vyučit konkrétnímu řemeslu. Největší zájem je o strojního mechanika – v rámci tohoto oboru lidé absolvují navíc i svářecí kurz.

Podporuje stát dostatečně učňovské obory? Co by se mělo zlepšit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související