Chudoba, stres a samota? Psycholožka radí, jak si poradit se sólo rodičovstvím

14. srpen 2015

Rozejít se, nebo raději zůstat ve vztahu? To je dilema, které řeší snad všichni, kteří se kdy ocitli v nefunkčním vztahu. Když do hry vstupují děti, situace se začíná komplikovat. Jenže, jak připomíná psycholožka Eliška Kodyšová, děti často vnímají víc, než si myslíme.

„Pokud vztah dlouhodobě nefunguje, děti vnímají konflikt mezi rodiči, je lepší vztah ukončit,“ soudí Eliška Kodyšová. Nastávající sólo rodiče si však často neuvědomují, že se budou muset poprat s náročnou situací i materiálními problémy.

„Stát samoživitelům nepomáhá,“ upozorňuje Eliška Kodyšová v té souvislosti. Dávky určené přímo pro ně byly zrušeny kvůli obavě z jejich zneužívání. „Existují samozřejmě příspěvky na bydlení a dávky hmotné nouze, ale riziko chudoby je u samoživitelek a samoživitelů ve srovnání s úplnou rodinou trojnásobné,“ dodává.

Čtěte také


Co radí sólo rodičům?
1. Nebuďte v tom sami. Je dobré mít okolo sebe lidi, které můžete oslovit, když třeba onemocníte a kdo vám dítě pohlídá nebo dojde na nákup.
2. Starejte se o sebe. Když na tom budete špatně, nepomůžete sobě ani dítěti.
3. Ideální je, pokud funguje vztah s biologickým rodičem. Když se lidé rozcházejí, konflikt často eskaluje a lidé na sebe házejí špínu před děti i před úřady.
4. Najděte strýčka, tetu nebo babičku. Funguje, pokud dítě vidí jiné vzorce chování. A nemusí nutně jít o člověka druhého pohlaví.

Další problém může nastat v případě, že se sólo rodič nemůže spolehnout na pomoc širší rodiny. Možnosti tu však jsou. „Můžou vám pomoci rodiče spolužáka z mateřské školy nebo třeba sousedi – to jsou možnosti, které nevyužíváme,“ radí Eliška Kodyšová.

Česko je podle ní zemí s největším zapojením prarodičů do péče o děti. „Odtahujeme se od lidí, kteří nejsou příbuzní, nechceme žádat o pomoc cizí,“ vysvětluje psycholožka. Přitom navázání vztahu například se sousedy není tak složité. „Když třeba oslovíme starší sousedku, že jí s něčím pomůžeme, může jít o první krok k zapojení,“ popisuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio