Chrám sv. Sávy v Bělehradě

Největším fungujícím pravoslavným chrámem na světě bude po svém dokončení chrám sv. Sávy v Bělehradě. Jde také zřejmě o nejdéle stavěný chrám v moderní době. Dostavuje se totiž od samotného počátku stavby před téměř sto lety dodnes. Poprvé byl nastálo otevřen letos.

Zajímalo mě, jestli je chrám opravdu největším pravoslavným kostelem na světě. "Kostel sv. Sofie v Istanbulu je o něco větší, bohužel už ale není aktivní, slouží jako muzeum a jen občas se otevře za účelem bohoslužby," řekl mi nejvyšší představený kostela biskup Luka Novakovič, který je zároveň i ředitelem Správního odboru Srbské pravoslavné církve. Ani mezi ruskými chrámy by se nenašel větší? "V Rusku je chrám Krista Spasitele v Moskvě o několik metrů vyšší, ale my máme větší vnitřní prostory. Jestliže se tam vejde 5000 až 7000 věřících, u nás je to 10 000 až 12 000 lidí Chrám sv. Sávy je uvnitř rozlehlejší a širší."

Chrám sv. Sávy je vidět zdaleka, a jeho impozatní srbsko-byzantské obrysy jsou jednou z dominant Bělehradu. Vešel jsem dovnitř a úplně mě ohromila nejen jeho prostornost, ale také neutuchající stavební práce. Chrám má třináct velkých kopulí, pět půlkopulí a ještě pět malých kopulí za oltářem. Je tu třináct velkých pozlacených křížů, z toho jeden 10 metrů velký. Jen na galerie o rozloze 1400 metrů čtverečních se vejde kolem 700 sborových zpěváků. Chrám vypadá uvnitř o to větší, že tu nenaleznete sedadla a všichni příchozí se modlí kvůli pokornému postoji k Bohu vestoje. Přicházejí k jednotlivým ikonám na podstavcích nebo na stěnách a líbají je. Kostel má 49 zvonů, největší je přes 6 tun těžký a v průměru má téměř 2,5 metru. Nejmenší má kolem 20 cm v průměru a je 11 kilogramů těžký. Kostel je symbolem tradic národa, které se tu snoubí s moderní technikou. Zabudována tu je klimatizace a na zimu je připravené podlahové vytápění.

Proč se ale kostel stále staví? Dvě světové války, budování socialismu v bývalé Jugoslávii a krizová léta a války - výčet mluví za vše."Víc jsme se starali o to, aby se zachránil tento národ, aby se pomohlo uprchlíkům, abychom zajistili a poslali léky, aby se pomohlo s dostavbou nových přístřeší těm, kteří zůstali bez domova." Přesto se po roce 2000 podařil malý zázrak a kostel je zvnějšku hotov a dokončuje se zevnitř. Ale tím vše nekončí - vrcholem díla bude mozaika na ploše 16 000 metrů čtverečních, a úplně hotovo bude za deset až dvanáct let. Sv. Sáva je pro Srbsko totéž co pro nás praotec Čech a sv. Václav v jedné osobě. Co pro Srby tedy znamená jeho chrám? Ptal jsem se přímo uvnitř. "Je to pro nás všechno, odtud jsme vzešli, tady máme kořeny a bez toho nejsme nikdo a nic a ani nevíme kdo a co jsme. Bez tohoto v současném světě bloudíme. Pro nás Srby to je domov, přicházíme sem pomodlit se a načerpat sílu. Abychom mohli jít dál, dopředu, krok za krokem."

autor: jaj
Spustit audio