Chorvatsko trápí dopravní zácpy

13. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko se potýká s mohutnými dopravními zácpami. Kvůli dopravním nehodám také Češi nejčastěji končí v nemocnicích. Kvůli záchvatu českého turisty se musel do přístavu vrátit trajekt. Na Hvaru bude Gay festival.

Chorvatsko má největší dopravní problémy za poslední roky. Za dobu krátké existence dálnice A1 nebyly nikdy tak obrovské zácpy. Rekordy padají také ve výši vybraného mýtného. Nejvíce byla ucpána právě dálnice Záhřeb-Split. Před tunelem Mala Kapela byla ve směru na Split šestnáctikilometrová kolona, před tunelem Sveti Rok měřila kolona v obou směrech až 20 kilometrů. Podle dosavadních statistik je to absolutní rekord v celé historii dálnice na Dalmácii. Díky turistům vydělala za červenec dálnice zhruba 70 miliónů kun, což je přes 280 miliónů korun.

Během letošních prázdnin bylo v Chorvatsku hospitalizováno dvakrát více Čechů než loni. Kdy se Češi nejvíce zraňují nám prozradila Veronika Honcová z Konzulárního jednatelství ve Splitu. Nejvíce lidí se dostává na nemocniční lůžko kvůli dopravní nehodě. Dost rizikové jsou i některé vodní atrakce, jako nafukovací banány tažené motorovým člunem. Provozovatelé atrakcí většinou porušují předpisy, jako že turistům nedají helmu.

Zpět do splitského přístavu se musel včera krátce po vyplutí vrátit trajekt Vanga. Důvodem byl epileptický záchvat českého turisty. Protože na trajektu nebyl žádný lékař, musela se loď vrátit zpět a přivolat záchrannou službu. V současné době je mladý turista již v pořádku.

Splitská policie zatím nemá žádné zprávy o tom, že se by se od 19. do 26. srpna na ostrově Hvar měl konal velký evropský Gay festival. Gay týden na Hvaru ale bude. Chorvatský hotel Croatia je totiž zcela obsazen právě homosexuálními páry z celé Evropy. Stejné zprávy hlásí také soukromé priváty.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,36 kuna a za 100 slovenských korun 18,99 kuna. Za euro pak dostanete 7,20. Kurzy to jsou ale jenom orientační. Zvlášť některé směnárny prodávají místní měnu o něco dráž.

Doprava

Na dálnici A1 je hustý provoz od moře směrem do vnitrozemí. Před tunelem sveti Rok je kolona dlouhá osm kilometrů. Na většině území prší, takže pozor na kluzké vozovky. Hraniční přechody: zvýšený provoz je na všech přechodech do Slovinska. V přístavech se netvoří fronty, takže na trajekt se dostanete a všechny lodě plují podle řádu.

Chorvatský autoklub předpokládá zvýšený provoz i zítra. Upozorňuje na možné kolony před dálničními tunely. Zítra je také svátek Panny Marie Gospy Sinjské, kdy se tisíce lidí vydávají na pouť. Takže všechny příjezdové cesty do Sinje, i silnice Split - Sinj budou ucpané. Snažte se také objíždět úsek Jadranské magistrály mezi Omiší a Splitem.

Počasí

Zítra bude na většině území polojasno. Nejvíce slunce bude svítit na jižním Jadranu a ve Slavonii. V Gorském Kotaru bude převážně oblačno s možností deště. Na severním Jadranu a v dalmatském vnitrozemí oblačno s možností přeháněk a bouřek, a to především odpoledne. Na pobřeží povane slabé jugo až jihozápadní vítr. Ranní teploty 16-24 stupňů a nejvyšší denní 23-28.

Pro jachtaře a všechny na moři: Meteorologové upozorňují na možnost bouřek dnes ještě na jižním a zítra na severním Jadranu. Možné nárazy juga o síle až 40 uzlů. Jinak zítra bude na středním a severním Jadranu oblačno s možností deště, přeháněk a bouřek. Na jihu převážně jasno. Počítejte s jugem až jihozápadním větrem o síle 4-12 uzlů, na jihu až 24. Moře na 2-3, na jihu místy až 4.

Výhled: Počasí se má postupně zlepšovat. V Dalmácii se slunce bude střídat s oblačností s možností přeháněk až do úterka. Teploty do 25 stupňů. Slunečno bude ve středu a tak by to mělo vydržet přinejmenším do konce týdne, s teplotami i přes 30 stupňů. Na Istrii bude o něco chladněji než na jihu, do 27 stupňů. Částečná oblačnost a možné přeháňky tam vydrží i v následujících dnech.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu