Chorvatsko odvolalo svého velvyslance v Lublani

26. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko obvinilo sousední Slovinsko kvůli mořské hranici. Na Jadranu se staly dvě vážné nehody lodí. Turisté chtějí stále častěji platit kartou.

Chorvatsko obvinilo sousední Slovinsko z "územních aspirací" a odvolalo svého velvyslance v Lublani. Důvodem je další roztržka mezi oběma zeměmi kvůli sporné hranici v Jaderském moři.

Hned dvě závažné havárie lodí se udály na Jadranu. U Dubrovníku se včera potopila soukromá jachta, která měla namířeno do italského přístavu Bari. Na svou neopatrnost doplatila také posádka druhé jachty, která plula z ostrova Vis na Hvar. Žádná z havárií si naštěstí nevyžádala lidské životy. Obě nehody vyšetřuje policie.

Čtyřiadvacetiletý mladík má údajně na svědomí tragickou dopravní nehodu, která se stala u Záhřebu. Muž, který měl být pod vlivem drog, srazil kolem půlnoci policistu a z místa nehody ujel. Strážce zákona podlehl vážným zraněním v nemocnici. Mladík se během noci sám přihlásil.

Turisté v Chorvatsku stále časteji platí kreditními kartami. Živnostníci ve srovnání s loňskem zaznamenali padesátiprocentní nárůst bezhotovostních plateb. Nejdál jsou v rozvoji platebních terminálů v Dubrovníku, kde se přes osmdesát procent plateb provádí prostřednictvím karet. Je to dáno i tím, že Dubrovník navštěvuje bohatá klientela. Jen za první pololetí tohoto roku představují bezhotovostní platby 48 miliónů dolarů. Platební karty nejvíce využívají Italové.

Kurzy a ceny: Sto českých korun vyměníte za 24 kun a 80 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 35 lip. Je to kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o trochu víc. Litr benzínu Euro 95 (náš natural) stojí 8 kun 5 lip. Naftu koupíte za zhruba 7 kun.

Počasí: Ti co jsou v Dalmácii a u Dubrovníku mají vyhráno. Čeká je další opravdu letní den. Meteorologové předpovídají většinou slunečno a teploty od 25 do 29 stupňů. Na středním a severním Jadranu - tedy třeba u Zadaru nebo na Istrii - bude zítra oblačno, místy zaprší. Teploty 19 až 24 stupňů. Příští týden by už ale na celém Jadranu mělo být slunečno.

Předpověď pro jachtaře. Na severním Jadranu zítra severovýchodní vítr 4 až 14 uzlů, moře mezi jedničkou a dvojkou. Pozor na přeháňky a bouřky. Na středním a jižním Jadranu většinou severozápadní vítr do 14 uzlů a moře bude na trojce. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu