Chorvatské nadšení pro balotu

8. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Jedna malá kulička, několik větších a tvrdá dráha asi 30 metrů dlouhá. To stačí ke hře zvané boča nebo také balota. Velké nadšení pro ni mají Italové, Francouzi, Slovinci a Chorvaté. Ti také hrají ve světové soutěži tohoto sportu, podobného známější hře petanque, první ligu.

Na chorvatském pobřeží najdete hřiště na balotu skoro v každém městečku. Místní turnaj v národní variantě této hry je společenskou událostí. Byl jsem se podívat na jednom utkání v Omiši.

Asi 5 cm v průměru velká kulička leží na dráze vysypané hrubým bílým pískem z drceného vápence. K ní kluci a muži házejí nebo koulí větší koule a snaží se být s tou svojí co nejblíž malé kuličky. To je základní princip a cíl hry, které propadly tisíce lidí nejen v domovské Itálii, ale i v zemích severní Afriky a také dalších státech kolem Středozemního moře. V Chorvatsku se hraje trochu upravená národní verze tohoto sportu.

"Existují dva druhy baloty." Vysvětluje mi pan Marinko z města Omiš u ústí řeky Cetiny do Jadranu. "Profesionální varianta se hraje s železnými koulemi. Chorvatská balota používá dřevěné nebo plastové sportovní náčiní. Koule mohou vážit od 90 gramů až do jednoho kila a 5 gramů. Velké jsou od 9 do 11 centimetrů v průměru. To je takový standard. Většinou se vybavení kupuje v Itálii. Tam mají nejlepší. K hraní je potřebné hřiště o délce 30 až 35 metrů. To se rozdělí na 3 části a ty se barevně označí na krajích. Do jednoho oddílu se musí hodit malá kulička a z dalších pásem se pak ty větší koule hází, nebo koulí," vysvětlil mi pan Marinko z Omiše.

Každý z hráčů se pak snaží dopravit svou kouli co nejblíže té malé v cílovém pásmu. Může přitom i odrazit soupeřovy koule. Vyhrává ten, kdo nasbírá nejvíc bodů. Hraje se o peníze. A alespoň podle mého pozorování, hrají jen muži a chlapci. Ti, co nehrají, postávají kolem plotu okolo hřiště a kibicují, fandí a diskutují o tom, jak by vedli hod oni. Tak vypadají večery Dalmatinců. Ne doma u televize, ale venku u hřiště, na kterém mohou dokazovat, jací jsou šikovní chlapi.

Rizotový rekord

Máte rádi rizoto? Pokud ano, měli jste večer možnost před hotelem Riviera v Makarské vidět něco nevídaného. Stála tam velká pánev - dva metry v průměru a na ní se připravovala obrovská porce rizota. Bylo hlavně s mořskými plody a mělo stačit pro 1200 lidí. Šlo tam o překonání rekordu v přípravě rizota v tomto letovisku.

Kulturní tipy: V Dubrovníku před kostelem svatého Vlaha byl od 20 hodin koncert ke 40. výročí podpisu smlouvy o partnerství s městem Ravena.

Na Krku v půl desáté na promenádě ve městě začal tradiční trh.

Kurzy:

Nevíme čím to, ale chorvatská kuna nějak posiluje vůči euru i ostatním měnám. Za jedno euro už dostanete o 2 lipy méně než předevčírem - 7 kun a 23 lip. Také za 100 českých korun vám dají méně než 25 kun, přesně 24 celých a 75 lip. 100 slovenských korún vám vymění za 20 kun a 85 lip. A ještě k tomu si z toho banky strhnou asi 2% provize.

Ceny pohonných hmot:

Zůstávají stejné, ale vzhledem k měnícímu se kurzu jsou pro nás dražší. 8 kun za Natural 95 - to je už za více než 32 korun za litr. Nafta stojí stále 7 kun a 56 lip.

Počasí:

Na pobřeží severního Jadranu se ve čtvrtek 9. srpna může objevit déšť - místy i vydatný. Na středním a jižním Jadranu bude ale slunečno. I tam se ale mohou odpoledne vyskytnout přeháňky. Ráno se budou teploty pohybovat od 19 do 23 stupňů. Na severním Jadranu maximálně 27, na jižním až 33 stupňů. Moře bylo dnes nejteplejší na Malém Lošinji - 25 stupňů.

Jachtaři musejí během noci počítat s bouřkami na severním a zítra dopoledne i na středním Jadranu. Nad mořem bude proměnlivá oblačnost a místy bude pršet. Vítr jihovýchodní se dopoledne bude měnit na jihozápadní a později na severozápadní.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu