Chorvaté zprovoznili celou dálnici A1

26. červen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko otevřelo poslední úsek dálnice spojující Záhřeb se Splitem. Splitské letiště chce v létě odbavit 100 tisíc cestujících. V pondělí bude v Dalmácii slunečno s teplotami do 34 stupňů.

Splnění chorvatského snu. Tak říkají vrcholní chorvatští politikové dnešnímu dni. V 18 hodin slavnostně otevřeli poslední úsek dálnice spojující Záhřeb se Splitem a to úseku Pirovac - Skradin - Šibenik- Vrpolje. 380 kilometrů dálnice tak je k dispozici všem řidičům. 3 hodiny a 6 minut - právě tolik potřebovali chorvatští reportéři deníku Svobodná Dalmácie na projetí 380kilometrů dlouhé trasy spojující dvě největší chorvatská města. A to při dodržení všech předpisů a předepsané rychlosti.

Do pondělního rána do 6 hodin se na celé dálnici bude jezdit zdarma, pak už si řidiči musejí za použití celé dálnice připravit 157 kun - tedy v přepočtu asi 650 korun českých.

Dálnice je vybudována ve velmi náročném terénu, patří k nejmodernějším v Evropě a najdete na ní řadu technických unikátů. Hlavně přes 5 kilometrů dlouhé tunely Mala Kapela a Svety rok. To jsou ale zároveň její nejslabší články. V obou případech je v provozu obousměrně pouze jeden tubus a už včera se u nich tvořili téměř šestikilometrové kolony.

Turistická sezona je v plném proudu. Alespoň to hlásí splitské letiště. Jen včera tam přistálo rekordních 70 dopravních a 10 soukromých letadel. Vedení letiště věří, že jeho terminály během léta projde více než 100 tisíc cestujících.

Jadrolinie mají velkého konkurenta. Při cestě na Hvar a Brač můžete využít spojů společnosti Sam Marina. Příjemné je, že na ostrovy se s nimi dostanete o 25 procent levněji. Tato sleva bude platit až do poloviny července. Z Hvaru do Splitu jezdí katamarán každý den mimo neděli v 7:45. Zpět na Hvar pak odjíždí ze splitského přístaviště v 17 hodin. Cesta přijde dospělou osobu na 22 kun.

Celou sezonu se starají o informační servis pro turisty i takzvaní Chorvatští andělé. Nejrůznější informace poskytují telefonicky na lince 00385 62 999 999 a to v chorvatštině, angličtině, němčině a italštině. Službu zavedl hlavní úřad Chorvatského turistického sdružení ve spolupráci s oblastními turistickými sdruženími v Záhřebu a na Jadranu.

Přehled kursů: za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 99 lipa, koruna tedy mírně oslabila. Euro stále směníte za 7 kun a 24 lipa. Cena benzinu je stejná, jeden litr Eura 95 se prodává za 7 kun a 65 lipa.

Počasí v Dalmácii:
V pondělí 27. června bude celý den slunečno, téměř bezvětří. Noční teploty klesnou na 20 až 25 stupňů. Přes den počítejte s tropickými 30 až 34 stupni.

Upozornění pro jachtaře: zejména na severním Jadranu možnost neverínu, vát bude severozápadní vítr o rychlosti do 15 uzlů. Moře je na stupni 2 až 3 a viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu