Chirurg Peter Ziman: Psychická síla musí být vrozená vlastnost

7. prosinec 2012

V pátek byl hostem Radiožurnálu chirurg Peter Ziman, který před sedmi lety zachránil muže s probodnutým srdcem. Tento čin považuje za svůj zlatý moment. „Na podobnou situaci se nemůžete připravit,“ tvrdí dnes. O neobvyklých operacích i nasazení zdravotnických záchranářů si s ním povídal moderátor Jan Pokorný.

Zdravotníka Tadeáše Kristena bodl do hrudi opilý muž. „Záchranka ho přivezla do 20 kilometrů vzdálené bruntálské nemocnice, kde jsem měl službu,“ vybavuje si Peter Ziman. Už podle informací, které dostal od dispečinku, si uvědomil, že by mohlo jít o bodnou ránu do srdce.

„Po operaci jsem si dal cigaretu, nejchutnější, jakou jsem kdy vykouřil,“ popisuje s tím, že mu veškeré události došly až postupem času. Tadeáše Kristena poté převezli do ostravské nemocnice. „Měl jsem přístup k informacím. S Tadeášem jsme se sice dva roky neviděli, ale píšeme si a sem tam si také zavoláme,“ vysvětluje Peter Ziman.

Čtěte také

Podle něj je nejlepším pomocníkem lékaře intuice. Dobrý zdravotník se také musí umět rychle rozhodnout. „Intuice jsou vlastně podvědomě uložené vědomosti,“ domnívá se a přiznává, že medicína je něco mezi uměním a vědou. „Poslední dobou se však přiklání k větší exaktnosti, jenže když lékař umí naslouchat, dozví se diagnózu přímo od pacienta,“ upozorňuje.

Lékař Peter Ziman vysvětlil, jak vypadá v nemocnici příprava na operaci

V nemocnicích mu prý chybí víc lidskosti. „Každý pacient ocení laskavé slovo a lidský přístup. Když odchází z nemocnice, nepamatuje si události z operačního sálu, ale chování sester a lékařů,“ tvrdí.

Proč se lékaři tolik upínají na moderní technologie? A proč má rád seriál Nemocnice na kraji města? I na tyto otázky odpověděl Peter Ziman.

Záznam celého rozhovoru s Peterem Zimanem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Na závěr položil Peter Ziman posluchačům soutěžní otázku Zlatých momentů, která se týkala zdravotnických pomůcek.

autor: šše
Spustit audio