Chci zlepšit komunikaci, setkám se se zástupci neziskového sektoru, slibuje nový šéf ÚOHS

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže má být dosavadní náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Vláda teď navrhne jeho jmenování prezidentu Miloši Zemanovi. „Mým cílem je obnovení kredibility úřadu,“ zdůrazňuje Petr Mlsna v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Čtěte také

Váš předchůdce rezignoval kvůli podezření ze střetu zájmů a korupce. Jak hodnotíte jeho 11leté působení v úřadu?

To není otázka na mě. Vytkl jsem si za cíl obnovení kredibility, chci začít komunikovat s neziskovým sektorem. První schůzku jsme si domluvili na příští úterý. Budu chtít vnější komunikaci velmi výrazným způsobem změnit.

Proč podle vás úřad o svou prestiž přišel?

Když do úřadu přijde zasahovat policie, bere si tam důkazy a v nejvyšším managementu provádí domovní prohlídky, je to narušení kredibility jakéhokoliv úřadu – a nemusí to být ÚOHS. 

Říkal jste, že nechcete, aby ÚOHS zaspal v kontextu ostatních antimonopolních úřadů v EU. Můžete uvést příklad, kde se inspirovat? 

Je možné se nechat inspirovat například u německého Bundeskartellamtu. Je potřeba sledovat trendy, protože když se něco jako protisoutěžní jednání identifikuje v některém členském státě EU, je jen otázkou času, než se něco takového objeví na našem trhu. 

Jak Petr Mlsna reaguje na tvrzení, že byl ve výběrovém řízení na šéfa ÚOHS „hradním kandidátem“? Bylo výběrové řízení transparentní? A měl by se tendr na dostavbu Dukovan odehrát mimo mantinely zákona o veřejných zakázkách? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související