Chcete chovat koně? Jen nadšení nestačí, varuje prezident Asociace chovatelů koní ČR

19. září 2013

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je ten z koňského hřbetu. „A je to pravda,“ potvrzuje v rozhovoru s Patricií Strouhalovou Jaroslav Dražan, prezident Asociace chovatelů koní ČR.

Počet drobných chovatelů koní roste. A podle Jaroslava Dražana se není čemu divit. „Spojení zvíře, příroda a člověk k sobě historicky patří,“ podotýká. „Lidé navíc ve volném čase stále víc hledají relaxaci – a tu dokáže přinést právě kůň.“

Rostoucí počet chovatelů s sebou samozřejmě přináší i určitá rizika. „Stává se totiž, že si koně pořizují i lidé, kteří o nich nic nevědí. Myslí si, že stejně jako úspěšně řídí svou firmu, tak budou zasahovat i do chovu koní. Bez odbornosti však koně chovat nejde,“ varuje Jaroslav Dražan.

Určit si, co od koně očekáváte – to je podle něj základním předpokladem pro úspěšný chov. „Například až 80 procent chovatelů se věnuje rekreačnímu ježdění,“ říká prezident Asociace chovatelů koní ČR. „Nejprve se tedy rozhodněte, čemu se s koněm chcete věnovat, a na zvolenou disciplínu se předem dobře připravte!“

Co všechno konkrétně budete potřebovat, rozhodnete-li si koupit koně? Jak si s ním vybudovat ideální vztah? A co musí splňovat kůň, aby zvítězil v anketě o nejkrásnějšího koně České republiky?

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.