Cestujeme pomocí spolujízdy

19. říjen 2004
Vaše téma

Stopování je velmi nebezpečné a stopař doslova hazarduje se svým zdravím a životem. Na tom se shodnou jak policisté, tak psychologové. Ale málokdo ví, že už několik let funguje po celé Evropě a také u nás takzvaná spolujízda. Je bezpečnější než autostop a levnější než autobus nebo vlak. Navštívili jsme Centrum pro spolujízdu v Praze a jeho majitele Víta Dosoudila.

Dosoudil: Hlavní rozdíl mezi stopováním a spolujízdou je ten, že spolucestující nejsou anonymní, požadujeme od nich vždy občanský průkaz nebo pas, bez toho nelze. Odpadá tedy riziko, jako při klasickém autostopu, kdy řidič skutečně neví, koho si naloží. Spolucestující zase ví, ke komu si sedne.

Spolujízda má dlouhou tradici. První centrum vzniklo už v roce 1956 ve Frankfurtu nad Mohanem a síť se rychle rozrostla. Agentury jsou v Holandsku, Španělsku, Francii a v celé západní Evropě. Výjimkou jsou severské země a východní Evropa, tedy kromě Prahy a Budapešti. A jak taková spolujízda vůbec funguje?

Dosoudil: Spolucestující může svůj požadavek nahlásit telefonem či osobně u nás v kanceláři na Národní třídě, nebo na internetu na spolujizda.cz. Vyplní formulář kam jede, kolik potřebuje míst, kdy musí jet.

Pokud třeba potřebujete do Mnichova na letiště, tak si na zmíněné stránce spolujizda.cz najdete, kdo tam jede v tu dobu, kdy vy zrovna potřebujete.

Dosoudil: Máme-li pro spolucestujícího konkrétní nabídku, zastaví se u nás pro jízdenku, která je také účetním dokladem, jsou na ní vypsány všechny informace k odjezdu - kdy, v kolik a odkud se jede a údaje o vozidlu. Jsou tam i částky, které zaplatí řidiči, odpadají pak nejasnosti.

Říká Vít Dosoudil a dodává, že cesta do Mnichova vyjde na 592 korun z toho si 200 korun bere centrum. No a cesta místo 7 hodin trvá 3 a můžete si být jisti, že se vám nic nestane, jako při autostopu.

Dosoudil: Z devadesáti procent jsou řidiči i spolucestující naší stálou klientelou.

Jak zdůrazňuje Vít Dosoudil, služeb Centra pro spolujízdu dnes nevyužívají už jen studenti, kteří mají hluboko do kapsy, ale také senioři, pro které je takové cestování autem mnohem pohodlnější.

Dosoudil: K trestnému činu za 7 roků naší existence nedošlo, odpadá anonymita. Přes německé centrály ročně vyjíždí 3 miliony lidí.

Takže pokud se chystáte za dobrodružstvím, dopravte se za ním jakkoli, ale pokud možno nestopujte - nikdy nevíte, kdo vám zastaví.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu