Čeští budoucí vědci bodovali v americkém San José

Jestli rádi vyplňujete křížovky, mohla by se vám hodit odpověď na otázku, jak se jmenuje největší světová soutěž pro mladé vědce-středoškoláky. Je to anglicky ISEF - Mezinárodní vědecko-technický veletrh. A celý název zní Intel ISEF. Zatím poslední ročník soutěže hostilo třetí největší město Kalifornie, miliónové San José.

Hlavní sál konferenčního centra v San José připomíná jedno velké mraveniště. Středoškolští studenti právě představují své projekty veřejnosti. A slovo veletrh v názvu soutěže je rozhodně na místě. Každý student tu má svůj stánek, který si sám vytvořil, a v něm se snaží co nejlépe představit svůj projekt. Jako Monika Svědirohová ze střední průmyslové školy v Pardubicích, k níž se musím prodírat skupinkou zvědavců. Však je na co koukat.

„Je to inteligentní robot, který má několik funkcí. Můžete ho ovládat z mobilního telefonu a přidala jsem umělou inteligenci, takže může sledovat různé barvy a jezdit za nimi,“ přiblížila svůj exponát Monika. Žluťásek, jak své kybernetické vozítko nazvala, může pomáhat v rizikových situacích, třeba v závalech po zemětřeseních.

Na veletrhu Intel ISEF v San José

V San José je na veletrhu Intel ISEF jedním ze stovek exponátů. Celkem sem přijelo na 1600 středoškolských studentů z 59 zemí a soutěží v sedmnácti kategoriích. Vesměs jde o vítěze národních kol různých soutěží. Českou republiku zastupuje sedm studentů, kteří nejlépe uspěli v národních kolech soutěže AMAVET a středoškolské odborné činnosti, známé „sočky“. Přivezli sem čtyři individuální a jeden týmový projekt.

Vivien Meknuin je ze střední školy u Dubového háje přímo v San José a mluví o svém projektu přírodních metod na odstranění těžkých kovů z půdy a vodních zdrojů. Laikům jej dnes představuje se stejnou vervou jako včera porotcům, mezi nimiž nechyběli ani držitelé Nobelovy ceny.

Ostatně prezentace projektu je tu hodně důležitá, jak potvrzuje i předseda Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET Stanislav Medřický: „Jedno z hodnotících kritérií je schopnost prezentace jak verbální, tak grafické. Pokud autor sebegeniálnější myšlenky není schopen přesvědčit svoje okolí, že je dobrá a že je k něčemu… Na to se tu klade obrovský důraz.“

Mladí vědci na veletrhu Intel ISEF

Mnoho projektů se, podobně jako ten, na kterém pracovala Američanka Vivien, týká právě životního prostředí. Další zase nových materiálů a nových technologií šetrných k našemu okolí. Také robotizace nebo třeba paralelismus procesorů lákají mladé, začínající nebo, chcete-li, budoucí vědce.

Je tu poslední den Intel ISEF a v hale university San José se vyhlašují výsledky. Kromě cen se rozdělují také peníze - celkem čtyři milióny dolarů, tedy přibližně 80 miliónů korun. Česká skupinka se nakonec může radovat hned dvakrát!

Z pardubické Střední průmyslové školy elektrotechnické je Patrik Čermák, který získal 3. místo za svůj výzkum vlastností krystalických materiálů. Rovněž z třetího místa se mohli radovat i tři dnes už bývalí studenti sušického gymnázia.

Patrik Čermák u svého stánku

Tady jsou první pocity Jana Patáka, Martina Rona a Jana Mareše, kteří navrhli prototyp stroje na vertikální navíjení karbonových trubek: „Vůbec jsem to nečekal, takže jsem překvapený a nadšený.“ „Je to úžasné. Nevím, co říct.“ „Je to skvělé a hurá na zkoušky.“ Možná, že při nich i čeští zkoušející tu a tam přimhouří oko.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=37.328903,-121.888869&amp;spn=0.002986,0.007296&amp;z=17&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;t=h&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=37.328903,-121.888869&amp;spn=0.002986,0.007296&amp;z=17&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: dějiště veletrhu Intel ISEF v kalifornském San José</a></small>
Spustit audio