Český voják zraněný minulý týden v Afghánistánu zemřel

14. červenec 2014

V pražské Ústřední vojenské nemocnici dopoledne zemřel voják, který byl v úterý zraněn při sebevražedném útoku v Afghánistánu. Incident tak stál životy pěti českých vojáků. Devětatřicetiletý rotmistr Jaroslav Lieskovan byl do Česka převezen ve velmi vážném stavu v neděli. Předtím se v americké vojenské nemocnici v Afghánistánu podrobil několika operacím.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO o smrti vojáka informoval premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD.

Stropnický řekl, že o pohřbu posledního padlého se teprve bude mluvit s pozůstalými.

„V tomto případě se bude postupovat standardně a především s pietou. Budeme čekat na přání pozůstalých a manželky, budeme samozřejmě respektovat její smutek a asi velmi složitý současný stav a situaci, které musí čelit. Asi se sluší připomenout, že to je voják, který po sobě zanechal tři děti,“ uvedl ministr obrany.

Čtěte také

„Byl skutečným veteránem nejenom z hlediska počtu misí, ale i odsloužených let. Pro svoje kolegy v jednotce byl nejen starším, zkušenějším, ale zároveň tím, který jim vždy dodával sílu a sebevědomí. Takže v jeho osobě jednotka skutečně přichází o hodně,“ doplnil náčelník Generální štábu Armády ČR Petr Pavel.


Rotmistr Jaroslav Lieskovan (1975) byl příslušníkem Armády ČR od 1. listopadu 1995, kdy nastoupil ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U této jednotky setrval po celou dobu své vojenské kariéry a to zejména ve funkcích velitele družstva AGS. Od 1. října 2012 byl zařazen na pozici zástupce velitele čety zbraní 2. výsadkové roty. Rotmistr Lieskovan byl veteránem osmi zahraničních operací, z toho čtyř na území Afghánistánu.
Zdroj: AČR

O převozu zraněného vojáka česká armáda podrobně diskutovala s americkými lékaři, kteří se o něj v Afgánistánu starali. Jeho transport dlouho zvažovali.

„Pro transport jsme se rozhodli proto, že v polní nemocnici neměli potřebné vybavení k poskytování další péče. Rozhodování o převozu bylo velmi těžké, i s vědomím vyššího rizika,“ vysvětlil brigádní generál Božetěch Jurenka.

Voják měl velmi vážná poranění. „Jednalo se o mnohočetné záchranné operace končetin, náhradu masivních krevních ztrát a dále o cévní rekonstrukce,“ dodal Božetěch Jurenka.

Spolu s pěti českými vojáky zemřeli při úterním útoku u vojenské základny Bagrám také dva afghánští policisté a několik civilistů.

Voják zraněný v neděli je stabilizovaný

Další český voják, který byl u základny zraněn včera, stále zůstává v Afghánistánu. O jeho návratu do Česka rozhodnou lékaři.

„Dneska je ten voják stabilizován, je po operaci, je mimo ohrožení života a na základě rozhodnutí lékařského týmu, který tam máme, včetně našeho šéfchirurga, padne rozhodnutí, kdy bude převezen do České republiky,“ sdělil České televizi Aleš Opata, zástupce náčelníka Generální štábu Armády ČR.

Podle Martina Stropnického by mohl být voják převezen zpět v příštích dnech. „Jeho stav je pod kontrolou, stabilizovaný. Ta zranění nejsou život ohrožující, jsou středně těžká. Banalita to rozhodně není, ale není to stav, který by ho vystavoval nějakému nebezpečí, proto si také myslím, že ten transport je otázkou dnů.“

Vojenský speciál přivezl ostatky čtyř padlých vojáků z Afghánistánu

Čtyři vojáci, kteří zemřeli při úterním sebevražedném atentátu, budou pohřbeni s vojenskými poctami. Armáda nabídla podporu a pomoc také rodině dnes zemřelého vojáka. I on může mít pohřeb s vojenskými poctami, pokud si to bude rodina přát.

Náčelník Generálního štábu Petr Pavel popsal, že armáda nyní pracuje na změně strategie působení v Afghánistánu i vzhledem k událostem z minulých dnů.

„Přijali jsme opatření, která vedou ke změně režimu patrolování tak, abychom v maximální možné míře vyloučili opakování takového incidentu,“ vysvětlil.

Včetně dnešního úmrtí česká armáda v afghánské misi ztratila už deset mužů.

autoři: lej , pbe , sib , rok , Laura Havlová | zdroj: ČTK
Spustit audio