Český technologický zázrak SAWER zůstane v Dubaji. „Chystáme nový, vylepšený prototyp,“ slibuje český expert

25. březen 2022

EXPO v Dubaji je příležitostí pro české vědce. Někteří z nich budou s odborníky ze Spojených arabských emirátů spolupracovat i po březnu, kdy světová výstava skončí. Na místě zůstane třeba unikátní systém SAWER, který dokáže vyrábět vodu ze vzduchu i při nízké vlhkosti.

SAWER je unikátní česká technologie, která dokáže vyrobit vodu ze vzduchu, a to třeba i uprostřed pouště. Verze, kterou mají tady na EXPO, dokáže vyrobit přes 1000 litrů vody denně. „Jsme spokojeni, SAWER předčil naše očekávání. Je to velký úspěch,“ říká ředitel Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Robert Jára.

Čtěte také

V Dubaji SAWER zůstane i po skončení Světové výstavy EXPO – jedna verze v českém pavilonu, druhá, ta kontejnerová, ve zdejším Technickém institutu. Tato spolupráce může znamenat další rozšíření technologie SAWER.

Spolupráce má dvě roviny: akademickou, kdy se akademický svět propojuje, a obchodní. Věřím, že zařízení bude fungovat jako demo a že lidé z celého světa budou moct přijet a podívat se, jak SAWER funguje,“ vysvětluje tajemník centra Jakub Dytrych.

SAWER se neustále vyvíjí

Unikátní systém SAWER získal tady na EXPO druhé místo v mezinárodní soutěži časopisu Exhibitor. A experti z ČVUT systém SAWER nadále zdokonalují. „Momentálně řešíme další prototyp, další vylepšenou verzi, kterou směřujeme k armádnímu prostředí a k tomu, aby odolávala chladu.“

Vize je taková, že by SAWER jednou neměl velikost kontejneru, ale třeba lahve. Byl by tak snadno přenosný.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související