Český Rom dostane od panovnice Alžběty II. Řád britského impéria

17. duben 2015

Vysoké britské civilní vyznamenání dostane příští měsíc český Rom Petr Torák, který slouží u britské policie. Za služby romské komunitě se mu královna Alžběta II. rozhodla propůjčit Řád britského impéria.

„Je to velká pocta, je na tom vidět, že si tady lidí váží bez toho, že by se dívali na jejich barvu pleti nebo na jejich původ, ale dají mu šanci, jakou si zaslouží,“ myslí si romský policista.

Petr Torák žije ve Spojeném království od roku 1999, kdy po opakovaných fyzických útocích opustil Českou republiku. V anglickém Peterborough pak oblékl policejní uniformu.

„Byla to velká výhoda pro policii, jelikož nepotřebovali překladatele, když tady byl nějaký problém. Znal jsem tady spoustu lidí, znal jsem kulturu a mentalitu,“ vzpomíná na své policejní začátky Petr Torák.

Službu u strážců zákona si nemůže vynachválit. Ve službě řeší nejrůznější případy, včetně obchodování s lidmi. Jeden z gangů dokonce na jeho hlavu vypsal odměnu.

Petr Torák se angažuje v nejrůznějších projektech pro romskou komunitu, a to nejen v Británii. Je také spoluzakladatelem Asociace romských policistů. I to je jeden z důvodů, proč se ho královna rozhodla vyznamenat.

„Lidé vědí, že se na mě mohou kdykoli obrátit, i kdyby to mělo být ve 3 hodiny ráno. Většina lidí tu na mě má telefon a ví, že se jim pokusím pomoct nebo jim poradím, za kým jít. Znamená to pro mě ještě větší zodpovědnost, protože reprezentuju romskou a česko-slovenskou komunitu v Peterborough,“ vysvětluje Petr Torák.

Návrat do Česka zatím policista neplánuje. „V této chvíli ne. Syn i dcera tu chodí druhým rokem do školy a asi by jim dělalo problémy se adaptovat na nové podmínky. Zůstaneme tady, je tu ještě spousta práce, nebudeme to uspěchávat,“ říká Petr Torák.

Policista Petr Torák
autoři: Jiří Hošek , ako
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.