Český prezident by měl stát za svými občany, ne hájit zájmy cizích mocností, reaguje pražský primátor na Miloše Zemana

Pražský primátor v posledních dnech opakovaně zpochybnil roli Rudé armády při osvobození Prahy. Kvůli údajným ruským hrozbám nedávno dokonce dostal policejní ochranu. „O detailech toho, co mi hrozí, mluvit nemohu, ale samozřejmě je znám,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib v rozhovoru s Tomášem Pancířem na Radiožurnálu.

Čtěte také

Zdeněk Hřib a starostové městských částí Praha 6 a Praha-Řeporyje dostali policejní ochranu v reakci na odstranění sochy maršála Koněva, instalaci pamětní desky vlasovcům a přejmenování náměstí u ruské ambasády v Praze. Tyto kroky prezident Miloš Zeman v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál označil za „hloupost komunálních politiků“.

„Český prezident by měl stát za svými občany, ne hájit zájmy cizích mocností,“ reaguje Zdeněk Hřib. „Já například plně respektuji rozhodnutí Prahy 6, kde demokraticky zvolení zastupitelé rozhodli o tom, jakým způsobem má Praha 6 naložit se svým majetkem, tedy sochou maršála Koněva. Vím, že v některých východních diktaturách to funguje jinak, ale je třeba respektovat, jakým způsobem funguje ústava tady v České republice.“

Je pro mě důležité stát si za svým názorem, i když to může znamenat ohrožení mé bezpečnosti.
Zdeněk Hřib

Samotný Zdeněk Hřib stál za přejmenováním náměstí u ruské ambasády v Praze na náměstí Borise Němcova. „Šlo o reakci na petici občanů, kteří přejmenování požadovali. A komise pro místní názvosloví konstatovala, že tomu nic nebrání. Zároveň jsme se tím připojili k mezinárodní iniciativě.“

Neměl by se pražský primátor věnovat víc svému městu a méně zahraniční politice? Jakou roli podle Zdeňka Hřiba hrála Rudá armáda při osvobození Prahy? A jak jeho práci ovlivňuje policejní ochrana? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio