Český lékař v Libérii: Je to katastrofa, bez peněz umřete na parkovišti. V zemi není jediný dětský chirurg

7. prosinec 2021

Lékaři bez hranic slouží v rozvojových zemích už 50 let. Poskytují humanitární a zdravotnickou pomoc ve válečných konfliktech nebo v zemích postižených přírodními katastrofami. Mezi těmito lékaři je i dětský chirurg Jan Trachta, který slouží v Libérii.

Nemocnice Lékařů bez hranic v hlavním městě Libérie byla otevřena v roce 2015, v současnosti jde o jedinou dětskou nemocnici v celé zemi. Přitom polovinu veškeré liberijské populace tvoří právě děti.

Čtěte také

Operujeme vše od vrozených vad – například když se dítě narodí bez konečníku – až po popáleniny. Máme tu autonehody, záněty slepého střeva, ale i břišní tyfus, kdy děti mají vícečetné otvory ve střevech a bez chirurgické intervence umírají,“ vypočítává chirurg. Úmrtnost dětských pacientů je podle něj v Libérii stále velmi vysoká.

Pomáhají i dárci

Lékaři bez hranic mohou fungovat i díky dárcům a jejich dobrovolným příspěvkům. „Právě díky dárcům máme vždy dost peněz na to, abychom nakoupili standardní sety materiálů, máme standardní výbavu lékáren, máme i věci na léčbu astmatu. Díky tomu všemu můžeme pracovat v podobně vybavené nemocnici, jako byla třeba okresní nemocnice před 30 lety v Česku.“

Jan Trachta už sloužil na Haiti, v Kongu i v Súdánu. „Kontext se vždy liší. Kromě míst postižených tragédiemi nebo přírodními katastrofami pomáháme i tam, kde není dostupná lékařská péče, což je právě v Libérii. V celé zemi tu není jediný dětský chirurg, to je katastrofa. Dospělí chirurgové často děti operovat neumí a děti bez operací umírají,“ upozorňuje chirurg.

„Péče je tu placená. Člověk, který nemá peníze, se do nemocnice nedostane a umře na parkovišti. Tam, kde jde o život, do toho proto vstupujeme my, Lékaři bez hranic. Školíme místní lékaře, nyní ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s námi otevře dětskou nemocnici, z níž poté my ustoupíme a léčba tu zůstane i po našem odchodu,“ uzavírá lékař.

Jan Trachta, dětský chirurg Lékaři bez hranic

Jan Trachta

Je dětský chirurg, pracuje na Klinice dětské chirurgie v pražské Fakultní nemocnici Motol. S Lékaři bez hranic spolupracuje od roku 2008, Libérie je jeho 11. mise.

Opakovaně pomáhal v oblastech ozbrojených konfliktů, například v Kongu, Středoafrické republice, Sýrii či Jemenu. Své zkušenosti z misí v Kongu a na Haiti zaznamenal v knize nazvané Tichý dech.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související