Do vesnice jsme šli nejdříve bez kombinézy, říká Petr Macek z Lékařů bez hranic, který působil v Libérii

Logistik Petr Macek, který pracuje 8,5 roku u organizace Lékaři bez hranic, se vrátil z Libérie, místa, které je nejvíce postižené virem ebola. „V minulosti byly epidemie mnohem menšího rozsahu, tentokrát to bylo něco nového,“ přiznává v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu. Jak vypadala práce s nakaženými ebolou? A je virus na ústupu?

„První důležitá věc je získat si ve vesnici důvěru. Většina týmu zůstala mimo vesnici, já s psychologem jsme vstoupili první a začali vysvětlovat, jak zásah bude probíhat,“ nastiňuje s tím, že nejdříve nepoužívali žádné masky a kombinézy, aby populaci nevyděsili.

„Až když bylo patrno, že zákrok můžeme provádět, tak jsme se oblékli do ochranných oděvů,“ popisuje. Záleželo vždy na tom, v jakém stadiu je pacient, zda je schopen pohybu a komunikace, nebo ho byla potřeba odvézt na lehátku.

„Lékař na základě příznaků rozhodne, zda osoba spadá do případů nakažení ebolou, nebo se jedná o něco jiného,“ vysvětluje.

Petr Macek z Lékařů bez hranic popisoval práci v Libérii

A jak probíhá osvěta? „Více vzdělaná populace reaguje na informace, které se jim dostávají, ostatní reagují spíše na dohady, například že ebola byla zavlečená do Afriky bílými,“ podotýká.

Jak nebezpečné je pracovat mezi nakaženými ebolou? Jaká pravidla je třeba dodržovat? A podaří se už brzy ebolu v Africe zlikvidovat? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio