Česko–Vatikán. Fotbal na diplomatické úrovni

Neúčastní se sice mistrovství světa, přece však je fotbalový tým Vatikánu pozoruhodný. Nedávno se mužstvo Svatého stolce utkalo s fotbalovým týmem českého ministerstva zahraničních věcí. Vatikánský fotbalový tým nad tím z Černínského paláce vyhrál na celé čáře. Vztahy mezi Prahou a Vatikánem, poznamenané stále neschválenou vzájemnou smlouvou, to však nijak nezhoršilo.

Fotbalisté nastoupili k večernímu utkání na hřišti Papežské oratoře sv. Petra v Římě, jen kousek za hradbami Vatikánu. Češi nastoupili v červenobílých dresech a hráči soupeře v žlutobílých. V pozadí symbolicky zářila nasvícená kopule Svatopetrského chrámu.

„Svému týmu bych rád popřál, aby si v okamžicích zaváhání vzpomněl na slova svatého Václava a aby v duchu tohoto patrona bojoval jako lev,“ zahájil utkání velvyslanec Česka při Svatém stolci Pavel Vošalík.

„Je to poprvé, co jsem na fotbalovém utkání Vatikánu s jiným státem. Vidím, že je to docela vyrovnané, co se týče kvality hry,“ řekl mi o přestávce zápasu předseda vlády Vatikánského městského státu kardinál Lajolo. Jeho komentář byl velmi diplomatický. Čeští hráči už totiž vysoko prohrávali a nepomáhalo ani povzbuzování jejich příznivců z řad pracovníků velvyslanectví v Itálii a při Svatém stolci.

Tým ministerstva zahraničí ČR

Český tým tvoří technici, řemeslníci a diplomaté ministerstva zahraničí. Vznikl v roce 1993 a od té doby sehrál zápasy s podobnými mužstvy Slovenska, Rakouska, Jižní Afriky a dalších zemí i s úředníky Evropské unie v Bruselu. Každoročním vrcholem jeho činnosti je účast na Středoevropském diplomatickém fotbalovém poháru.

„Je to samozřejmě zábava, ale i otázka sportu. Každý bez ohledu na věk a postavení, jak vidí merunu, stává se klukem. Vztah k fotbalu je v nás odmalička,“ pověděl mi zanícený kapitán družstva Bohumil Starý. Když už to ve Vatikánu vypadalo na ostudnou prohru s nulou, přeci jen jsme si nakonec mohli zakřičet gól. Jedna osm, takový byl výsledek.

„Je třeba uznat, že soupeř byl objektivně lepší. Sehranější. I když jsme se snažili, tahali jsme za kratší konec. Soupeř vyhrál zaslouženě,“ hodnotil zápas střelec jediného českého gólu Viktor Dolista. Chystá se na diplomatický post do Brazílie, země fotbalu zaslíbené, a tak mu na výsledku zvláště záleželo.

Jenže proti českému týmu nastoupili mnohem trénovanější vatikánští hráči, mimo jiné i příslušníci proslulé švýcarské gardy. A tak našim nepomohla ani kardinálská převaha na jejich straně – kromě kardinála Miloslava Vlka jim totiž fandil i kardinál Giovanni Coppa.

Čestný výkop kardinála Miloslava Vlka

„Byl jsem nunciem v České republice, a tak musím fandit Čechům. Srdce mám stále v České republice, strávil jsem tam nejkrásnější roky svého života,“ zářil spokojeností 85letý kardinál Coppa, který byl v letech 1990 až 2001 apoštolským nunciem v Praze.

„Nejsem žádný sportovec, ale dnešní večer byl moc hezký. Obdivuju styl vašeho mužstva, je to opravdu velmi dobrý tým. Doufejme, že příště vyhraje,“ vyjádřil naději bývalý papežský nuncius. Velvyslanec Pavel Vošalík už pozval vatikánský tým k odvetě do Prahy.


Zvětšit mapu: hřiště Papežské oratoře sv. Petra v Římě
autor: jas
Spustit audio