Česko má po 44 letech nového astronauta Aleše Svobodu

6. prosinec 2022, aktualizováno

Zatím jediným Čechem, který se do vesmíru podíval, byl v roce 1978 kosmonaut Vladimír Remek. Teď je cestě ke hvězdám nejblíž Aleš Svoboda, pilot stíhačky ze základny taktického letectva v Čáslavi. Z více naž 22 tisíc uchazečů si Evropská kosmická agentura ESA vybrala jeho a dalších 16 lidí. Natáčela s ním Iveta Vávrová.

Šestatřicetiletý kapitán Aleš Svoboda se dostal do záložního týmu astronautů ESA po rok a půl dlouhém výběrovém řízení, jehož součástí byl i fyzické, psychické i lékařské testy.

"Tam si myslím, že rozhodla kombinace různých faktorů. Jednak to, že mám nějaké operační zkušenosti tady z armády s létáním s gripeny, s nasazením v zahraničí a jednak i třeba nějaké vzdělání. Mám taky doktorát z letecké a raketové techniky, nějakou jazykovou vybavenost a zkušenosti se spoluprací se zahraničními partnery," odůvodňuje Aleš Svoboda svůj úspěch.

Planeta Země z vesmíru

Mezi 17 novými astronauty Evropské kosmické agentury ESA jsou hned dva piloti gripenů Švéd Marcus Wandt a právě Čech Aleš Svoboda.

"Rozdělení mezi ty, kteří dostali v podstatě ten full time kontrakt okamžitě a mezi zbývajících 12 lidí, absolutně nezávisí na výkonu, který jsme podali. Všichni jsme v podstatě na stejné úrovni. Ono to ani jinak nejde. Když se z 22 000 lidí vybere 17, tak tam je jistota, že všech těch 17 lidí jsou plně kvalifikovaní.“

Pro Aleše Svobodu se v tuto chvíli nic nemění. Dál zůstává v Česku a bude čekat na svoji příležitost. ESA se totiž podílí průměrně na jednom letu do vesmíru za rok. Jako záložní astronaut se ale musí dál udržovat ve fyzické kondici, což pro profesionálního vojáka nebude problém.

Stíhačkou létá až 16 km nad zemí. Hranice vesmíru je ale ještě výš, až ve výšce 100 km. Teď má Aleš Svoboda šanci dostat se i tam a věří, že příležitosti budou i díky soukromým vesmírným projektům. Po Vladimíru Remkovi má tak Česko znovu šanci vyslat svého astronauta do vesmíru.

A jakou roli by mohl jednou jako astronaut mít? Poslechněte si v reportáži.

autoři: Iveta Vávrová , iROZHLAS.cz .cz
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.