České Švýcarsko podpálil bývalý strážce. „Příroda se pomalu obnovuje, mohutně poničené části jsou uzavřené,“ říká ředitel parku

13. červen 2023

Národní park České Švýcarsko minulý rok postihl rozsáhlý požár, letos přibylo dalších sedm menších. Pachatel, který se k činu přiznal, je bývalý dobrovolný strážce. V tuto chvíli je ve vazbě. „Přírodní proces je na počátku, požár proběhl na konci léta, v zimě neprobíhala vegetace, ale sledujeme, že na požářišti na řadě míst k obnově dochází,“ upřesňuje situaci v parku jeho ředitel Petr Kříž. Které části jsou zavřeny a kam se naopak můžete vydat? Poslechněte si celý rozhovor.

Policii se měl přiznat bývalý strážce parku, jak takovou zprávu vnímáte a spolupracujete s Policií ČR?

Zatím nás ke spolupráci nevyzvali. Pokud se jedná o člověka, kterého zmiňujete, byl to dobrovolný strážce parku, s nímž již řadu let nespolupracujeme.

Budete chtít po pachateli náhradu školy?

Ano. Správa národního parku se přihlásila s vyčíslením škody.

Čtěte také

Jak teď vypadá obnova parku? Vysázíte nové stromy, nebo necháte přírodu, aby si pomohla sama? A už tak činí?

To je dlouhodobá otázka, protože přírodní proces po požáru je na počátku. Požár proběhl na konci léta, pak byla zima, kdy vegetační sezona neprobíhala, rozběhla se naplno zhruba před měsícem.

Na požářišti dochází na řadě míst k obnově, je ale potřeba místa sledovat, protože po zasažení může vegetace zareagovat s nějakým časovým odstupem.

Zajišťujeme bezpečnost některých tras, kam návštěvníci nejvíce směřují, konkrétně je to zabezpečení trasy mezi Třemi prameny na Pravčickou bránu, kde je návštěvnost velmi vysoká, a trasa do Divoké soutěsky. Zrealizovali jsme také Mínskou cestu, což je okruh mezi soutěskami a Pravčickou bránou.

Které části parku zůstávají zavřeny?

Je to druhá přístupová část na Pravčickou bránu, takzvaná Gabrielina stezka od Mezní louky a stejně tak Edmundova soutěska.

autoři: Petr Král , mga
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.