Češi v Itálii mohou reklamovat ubytování i u místních, přibližuje konzul

10. březen 2020

Itálie kvůli rychlému šíření koronaviru vyhlásila karanténu na celém území. 60 milionů Italů by tak mělo opouštět své domovy jen v nejnutnějších případech. Zavřená zůstanou všechna zařízení, kde se shromažďuje větší množství lidí jako například sportovní stadiony. Otevřené mohou zůstat kostely nebo restaurace. „Italové karanténu chápou a ulehčilo se jim, že byla rozšířena na celé území Itálie,“ přibližuje český generální konzul v Miláně.

Čtěte také

Karanténa má co nejvíce zamezit pohybu lidí, kteří mohou infekci přenášet. Cizinci, tedy i čeští občané, mohou opustit Itálii směrem do vlasti. „Doporučujeme všem lidem, kteří se na nás obrací, aby neváhali a odjeli,“ říká Kuděla.

Reklamace je možná i bez cestovek

V případě zaplaceného zájezdu do Itálie cestovní kanceláře nemůžou splnit své závazky, a tak musí za neuskutečněné zájezdy vrátit peníze. To se doposud týkalo jen vybraných regionů Itálie, teď už se to vztahuje na celou zemi.  

Čtěte také

Mohou ale reklamaci uplatnit i ti, kteří si objednali ubytování přímo od místních? „Reklamovat mohou, musí se ale domluvit s tou stranou, se kterou smlouvy uzavřeli,“ vysvětluje konzul.

Italská vlád totiž nalila obrovské množství finančních prostředků na pobídky a pomoc jak firmám, tak jednotlivcům, aby tuto situaci zvládali.

„Všichni budou mít obrovské ztráty, ale je možné, že i z tohoto důvodu bude možné v individuálních případech vyžadovat alespoň částečnou náhradu některých nákladů,“ dodává Kuděla. 

Co dělat, pokud se vracíte z Itálie

Kdo se z Itálie vrátí, musí nastoupit povinnou čtrnáctidenní karanténu doma, i když nemá žádné příznaky nemoci. Toto nařízení platí už od soboty. Každý, kdo přijede z Itálie, musí zavolat svému lékaři a ten mu nařídí, aby zůstal doma. Výjimku mají piloti letadel, řidiči kamionů a sanitek, které přijedou z Itálie.

Bohužel jsme včera zaznamenali, že se někteří lidé chtěli nařízení vyhnout a snažili vrátit do ČR před půlnocí. Ale tohle není o razítkách a papírech, ale o tom ochránit občany ČR před onemocněním koronaviru. Bohužel Itálie je problematická, každý den eviduje velký nárůst nově nakažených. I u nás mají kromě jednoho všechny pozitivní případy původ v Itálii. Dodržením karantény jsme zodpovědní nejen ke svému zdraví, ale také ke zdraví našich blízkých a celé společnosti.
ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

autoři: Jiří Chum , Martin Karlík , prh
Spustit audio

Související