Češi se snaží uskromnit, ukazuje průzkum. Víc než polovina jich topí na nižší teplotu

2. prosinec 2022

Podle dat agentury PAQ Research pro projekt Česko 2022: Život k nezaplacení přibylo Čechů, kteří doma topí na nižší teplotu. V lednu ji na termostatech snižovala asi třetina lidí, teď už jich je skoro 60 %.

Na nižší teplotu topí nejčastěji samoživitelé a samoživitelky. Senioři častěji vytápí jenom některé místnosti v domácnosti. Ještě na začátku letošní topné sezóny mělo doma schválně chladněji 53 % Čechů, v listopadu jich bylo o 5 procentních bodů víc.

Čtěte také

Do restaurací nechodí třetina lidí

Lidé šetří ale například i tím, že tak často nesvítí nebo nepoužívají některé elektrické spotřebiče jako třeba sušičky. „V listopadu nám vychází, že 42 % lidí se snaží takto uspořit. Nebo například ohřívají vodu na nižší teplotu,“ přibližuje spoluautorka výzkumu Eliška Dvořáková z PAQ Research.

Mnohem méně lidí podle průzkumu naopak investovalo do zateplení svých domů a bytů. Kvůli zdražování přibylo také Čechů, kteří šetří na potravinách, cestování nebo návštěvách restaurací. Odpouští si je necelá třetina lidí.

Čísla z průzkumu potvrzuje i Luboš Kastner, který v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků zastupuje gastronomii. Situace se ale podle něj liší v Praze a mimo hlavní město.

V Praze se dá přenášet cenový nárůst na hosta. Host to absorbuje a život v Praze gastronomicky zatím špatný není. Změny se dějí mimo Prahu,“ vysvětluje.

Dotazování na přelomu října a listopadu se zúčastnilo přes 1700 respondentů.

Projekt Česko 2022: Život k nezaplacení staví na sociologických datech, která exkluzivně pro Český rozhlas sebrala a ve spolupráci s datovými novináři serveru iROZHLAS.cz analyzovala společnost PAQ Research.

Výsledky průzkumu i závěry, které z nich vyplývají, najdete na webu iROZHLAS.cz/zivot.

Život k nezaplacení (logo)
autoři: Andrea Kubová , vma
Spustit audio

Související