Chudší rodiny s dětmi dají za bydlení už skoro 40 % svých příjmů, ukazuje průzkum

Loni tvořily náklady na bydlení v průměru necelou čtvrtinu příjmů českých domácností, letos na ně padne už skoro třetina rodinného rozpočtu. A nízkopříjmové domácnosti jsou na tom ještě hůř. Za energie, nájmy nebo splácení hypotéky letos české domácnosti zaplatí průměrně o 2400 korun měsíčně víc než před rokem. Ukazují to data projektu Radiožurnálu a společnosti PAQ Research Česko 2022: Život k nezaplacení oceněného minulý týden Křišťálová lupa v kategorii Obsahová inspirace.

Všem typům domácností stoupaly během roku náklady na bydlení přibližně stejně. Chudší polovině průměrně o dva tisíce, bohatší polovině o tři tisíce korun měsíčně. Pro nízkopříjmové domácnosti to je ovšem mnohem citelnější zásah do rodinných rozpočtů. Bydlení jim teď ukrojí zhruba 36 % z příjmů, loni to bylo 28 %.

Důsledkem je, že čím dál víc z těchto domácností se ocitá na konci měsíce na nule nebo s minimálními úsporami. „Narůstá celkový počet domácností, kterým po zaplacení jídla a bydlení zbývají na měsíc jen tři tisíce korun, tedy sto korun na osobu a den. Před rokem bylo takových domácností 9 %, nyní je to už 14 %,“ upozorňuje spoluautorka studie Eliška Dvořáková.

Řešení? Spolubydlení i útěk za město

Dražší bydlení se odráží i na realitním trhu. Podle mluvčího digitální realitní služby Bezrealitky.cz Františka Brože byl letos nárůst cen nájemního bydlení po celé republice za poslední roky rekordní. Jen ve třetím čtvrtletí nájmy meziročně stouply o 14 procent. V Praze a Ostravě to bylo dokonce o pětinu.

Zdražování bydlení se projevuje i ve stoupající oblibě spolubydlení a vede i k dalšímu jevu - stěhování do levnějšího, většinou za město.

Čtěte také

„Vidíme i to, že lidé přecházejí z větších, dražších bytů do menšího, levnějšího bydlení. Ale třeba velkou rodinu do malého bytu nepřestěhujete,“ popisuje Brož. „Takže naprostá většina domácností nešla ani tak do menšího, jako spíše do vzdálenějšího bytu a stěhovala se třeba na okraj města nebo dokonce za jeho hranice.“

Průzkumu z přelomu října a listopadu se zúčastnilo přes 1700 respondentů.

Další podrobnosti včetně přehledné infografiky k projektu Česko 2022: Život k nezaplacení najdete na zpravodajském serveru iROZHLAS.cz.

autor: Iva Vokurková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související