Češi na Expu budou lákat na stotisícové výhry

Sochu svatého Jana Nepomuckého i se slavnou deskou s reliéfem pro štěstí z Karlova mostu, zlatou kapku i moderní výtvory mladých českých umělců nabídne návštěvníkům Expa 2010 v Šanghaji český pavilón. Světová výstava, kterou podle odhadů navštíví až 70 miliónů lidí, začíná už 1. května. Závěrečné práce jsou v plném proudu.

Puky, kam se podíváš. Jsou jich desetitisíce a tvoří fasádu českého pavilónu, kterou nelze přehlédnout. Lední hokej je totiž českým národním sportem a z toho také tvůrce výzdoby, výtvarník Václav Mikule, vycházel. Jak ovšem dnes přiznává, v euforii se trošku pozapomnělo na skutečnost, že Číňanům tento sport až tolik neříká.

„Po Naganu a dalších úspěších nás napadlo, že když budeme prezentovat fasádu z puků, které vyvážíme do celého světa a jsme jejich jediným výrobcem, tak že to bude dobrý fór. Navíc jsou pixelové mapy v posledních pěti letech ve světě hodně používané,“ vysvětluje Václav Mikule.

Místo pro 25 perel České republiky

S hokejem v Číně však nemá úplnou pravdu. Pro většinu obyvatel nejlidnatější země světa je sice tato u nás populární hra něčím neznámým, ale v Charpinu, metropoli dálněvýchodní provincie Chej-lung-ťiang, existuje hokejový tým Čínských draků účastnící se Asijské ligy spolu s Korejci a Japonci. V minulosti v něm dokonce hráli i tři Češi.

Práce na slovenském pavilónu

Smysl výzdoby přesto čeští pořadatelé domácím návštěvníkům uvnitř pavilonu raději ještě vysvětlí. „Na první pohled je to graficky zajímavé. Když jsem se ptal Číňanů, tak jim to připomíná třeba japonské písmeno a podobně. Avšak jakoukoliv mapu v tom nenajde. Cílem byla mapa okolí Staroměstského náměstí, ale to tam nevidí už vůbec nikdo,“ říká Václav Mikule.

Lustr Davida Nepraše

Hned u vstupu tedy bude videoprojekce seznamující zájemce jak s pixelovou mapou, tak i s pukem. Obohaceni o nové znalosti se poté budou moci vydat na cestu lemovanou plody civilizace. Chybět nebudou ani české perly, tedy obrazně řečeno. Celkem jich je 25 a představují to nej v kategoriích města a místa, objevy a vynálezy, umění a kultura, prvenství a rekordy a divy České republiky.

Část českého ultralehkého letadla

Pod většinou exponátů se však lidé budou procházet, visí totiž od stropu dolů. To ovšem, jak přiznává Jaromír Švarc, ředitel společnosti Film Dekor, která českou národní expozici realizuje, s sebou přineslo řadu komplikací. „Střecha by je neunesla, takže jsme museli vystavět velmi složitou a náročnou ocelovou konstrukci, která nese tubusy. Kvůli tomu jsme museli předělávat základy pavilónu. Úroveň prací je dobrá a je ve finiši,“ ukazuje s tím, že uvnitř pavilonu o rozměrech 40 krát 50 metrů je de facto ještě jedna kostka.

Tubusy v českém pavilónu

Do definitivní podoby ovšem ještě zbývá hodně práce. Přesto nikdo nepředpokládá, že by instalaci nedokončili včas. Ostatně podobně jsou na tom i ostatní země. Hned vedle nás, kde mají pavilon Slováci, připevňuje jeden z dělníků písmeno „a“ v anglickém názvu země - Slovakia. Je trošku nakřivo, a tak ho musí opravit.

Sada puků připravených k instalaci

Ještě větší starosti měli Dánové, kteří potřebovali do země zapustit nosné sloupy. Jenže pak zjistili, že jen pár centimetrů pod zemí se nacházejí panely. Čelo zástupců této severské země se evidentně orosilo, Číňané však slíbili, že do druhého dne bude celá plocha vyčištěna a vyhloubena do potřebných dvou metrů. A jak řekli, tak se také stalo. Ráno bylo vše hotovo. Lidský potenciál je holt v Číně nevyčerpatelný.

Český pavilón na EXPO 2010

Především Číňanům je také určena další část expozice - socha Jana Nepomuckého z Karlova mostu, respektive slavná deska s reliéfem pro štěstí, které pro obyvatele bývalé Říše středu tolik znamená. Podle odhadů si na originální symbol sáhne až milión lidí měsíčně. A spatřit budou moci i další lákadlo - zlatou kapku, i když nebude vyrobena z tuny žlutého kovu, jak předpokládal původní plán. A k tomu budou moci i vyhrát peníze.

V dějišti EXPO 2010

„Návštěvníky českého pavilónu necháme hádat, kolik zlata ve skutečnosti obsahuje. Vymysleli jsme krásnou soutěž, kdy na konci deset tipů, které se nejvíce přiblížily skutečnému množství, odměníme částkou 50 tisíc RNB, což je asi 120 tisíc korun. V Číně to způsobilo obrovské nadšení a všichni se už těší do českého pavilónu,“ slibuje generální komisař účasti ČR na Expu Antonín Stehlík.

Tribuna na Evropském náměstí

Velké slovo na podobě české expozice mají tentokrát mladí tvůrci. Mezi nimi i sochař Jakub Nepraš představující mimo jiné i zvláštní lustr sestavený z elektronických výrobků. „Je to symbol města jako zářiče. Jako bych chtěl namalovat obraz, ale ne barvami. V tomto případě je to třímetrová rotační reliéfní plastika, která je složena z výrobků ‚Made in China‘. Představuje ulice a města, ale zároveň tvoří poloplastické plátno, do kterého zpětně promítám život,“ vysvětluje Jakub Nepraš.

Reklama na EXPO na tramvaji

Možnost poprvé vstoupit do této nádherné a inspirativní země budou mít návštěvníci v rámci zkušebního provozu už 20. dubna.


Zobrazit areál EXPO 2010 v Šanghaji na větší mapě
autor: mir
Spustit audio