Červená je na srdce, zelená pro víc energie. Co vám o jídle prozradí jeho barva?

21. prosinec 2019
Glosa Pavla Maurera

Představte si barvy duhy: červenou, žlutou, bílou, zelenou, oranžovou, fialovou. Prostě tu krásu, co se vám občas, při troše štěstí, zjeví nečekaně na obloze. Tak takové barvy byste měli mít co nejčastěji na svém talíři. Totiž pestrobarevnou stravu. 

To, jak jsou zelenina a ovoce zbarveny, nám leccos signalizuje. Například jedna teorie tvrdí, že potraviny červené jsou dobré na srdce. Je to třeba meloun, červená paprika, granátové jablko, jahody, rajčata, maliny i červená řepa. Barva oranžová prý zase výrazně posiluje naši imunitu. Oranžový je pomeranč, ale také mango, mrkev, papája, broskev či dýně. 

Pak přichází další duhová barva, která nesmí chybět v našem jídelníčku – zelená, která mimo jiné čistí naše tělo a obnovuje energii. Salát, bylinky, okurka, avokádo, brokolice, kapusta, špenát, zelené fazolky, hrášek, kiwi, zelená jablka. Další barvou je bílá nebo, chcete-li, bílo-šedá, ta je imunitní a obranná proti nemocem. Zastupuje ji třeba květák, česnek, cibule, křen, zelí, žampióny, bílá ředkev i bílá moruše. 

Pak přichází na náš stůl barva fialová, která může přecházet i trochu do modra. Tyhle barvy dobře bojují se zánětlivostí a udržují nás v dobré kondici. Třeba lilek, borůvky, maracuja, švestky, blumy i fíky. A nesmíme zapomenout na barvu žlutou. Ta je skvělá pro naši kůži a vitamínový základ. Citrusové plody, ananas, banány, tykev, ale i žluté byliny, divizna, pampeliška nebo špendlíky, jablka a hrušky. 

Prostě to nejzdravější menu musí být hodně barevné a pestré, abychom posílili naše tělo ve všech oblastech. Věřte, že oči si řeknou, po čem bříško touží, a intuitivně sáhneme po tom, co našemu organismu nejvíce chybí. 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio

Související