Cenzura internetu? Pravděpodobný scénář, obává se Jan Kužník z Technet.cz

11. listopad 2013

Technologie se vyvíjejí převratnou rychlostí, a tak to, co bylo ještě před několika lety předmětem divokých fantazií několika málo snílků a vizionářů, je dnes součástí běžného života nás všech. Překotný rozvoj moderních technologií s sebou však nepřináší jen pohodlí a komfort, ale i vážné otázky. O tom, co nám technika dává, ale i bere, mluvil v rozhovoru s Lucií Výbornou vedoucí redakce Technet.cz Jan Kužník.

Čipy, které by nás sledovaly, implantované přímo pod kůží? Za 10 let možná zjistíme, že je vlastně vůbec nepotřebujeme, uvažuje na Radiožurnálu Jan Kužník. „Už dnes jsme ochotni se obklopovat technologiemi, které snímají všechno možné – například naši pohybovou aktivitu nebo tlukot srdce – a sdílíme to se svými přáteli na sociálních sítích,“ podotýká.

„K tomu přidáváme i další informace: píšeme svá moudra a názory. To vše se dá velmi snadno vyhodnotit. Kdyby nás chtěl někdo sledovat, toto množství informací pro něj představuje dostačující materiál,“ upozorňuje Jan Kužník.

Čtěte také

Moderní technologie nás nepřipravují pouze o soukromí, ale do jisté míry i o samostatnost. Vezměte si třeba takovou interaktivní kuchyni – už dnes existují počítačem řízené spotřebiče, které jsou ovládány pouze lidským hlasem. „Já jsem staromilec. Chci vědět, že si vždy budu umět uvařit vajíčka naměkko sám,“ usmívá se vedoucí redakce Technet.cz.

Jan Kužník, vedoucí redakce Technet.cz

Když dnes vyhlíží směrem do budoucnosti – do roku 2023 – jedním si je téměř jist. Cenzura internetu nám podle něj vážně hrozí. „Na řadě míst funguje už dnes a od států, které ji provozují, se plíží směrem k nám. To, co těmto státům dovolujeme beztrestně páchat na jejich občanech, zřejmě čeká i nás,“ obává se Jan Kužník.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio